Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe werkwijze scheelt astmapatiënten veel tijd

Sinds kort kunnen patiënten met astma die iedere twee of vier weken een injectie moeten komen halen, op de poli terecht. Dat betekent dat ze niet meer voor een dagopname hoeven te komen.

Patiënten met een ernstige vorm van astma zijn soms aangewezen op geneesmiddelen die via een injectie toegediend moeten worden. De patiënt moet dan één of twee keer per maand een halve dag op de dagopname van het ziekenhuis doorbrengen. Door aanpassingen op de polikliniek van kunnen patiënten nu in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen in tien minuten klaar zijn.

Marion Zwiep, leidinggevende van de poli Longgeneeskunde:  “Je kunt van de injectie een ernstige allergische reactie krijgen. Als dit de eerste drie keer niet gebeurt, is de kans op bijwerkingen vanaf de vierde injectie heel klein. Zo’n patiënt hoeft niet meer voor een dagopname te komen.”

Middag per maand

In totaal gaat het om ongeveer twintig patiënten. Een van hen is Ton de Boer uit Beilen. In het najaar van 2017 constateert zijn longarts dat hij ernstige astma heeft. De arts stelde als behandeling een maandelijkse injectie voor, een levenslange behandeling.  De Boer: “Om half twee moest ik me melden, dan werden wat controles gedaan, zoals bloeddruk, hartslag, zuurstof en temperatuur. Als dat goed was, kreeg ik de injectie. Vervolgens werd ik een paar keer om het kwartier gecontroleerd, dan om half uur en na tweeënhalf uur mocht ik weg. Op zich prima, maar het was wel telkens een middag per maand. Ik heb me ernstig afgevraagd of ik dat voor altijd wilde. Zo ziek voelde ik me nu ook weer niet.”

Langzaam opgebouwd

De longverpleegkundige heeft hem over de streep getrokken.  De Boer:  “Zij gaf aan dat ik misschien niet eens merkte dat de astma vrij ernstig is omdat ik het in de loop van mijn leven heel langzaam opgebouwd. Ik heb mezelf tekort gedaan door zo lang zonder medicijnen rond te lopen. De poliklinische behandeling is heel goed te doen. Binnen tien minuten is het gepiept. Ik voel me veel minder patiënt dan in het begin.”

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.