Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivel: informatie over behandelingen en zorgaanbieders wordt vaak niet gebruikt

Onder patiënten is behoefte aan informatie over behandelingen en zorgaanbieders, maar toch wordt de beschikbare informatie vaak niet gebruikt, blijkt uit literatuuronderzoek van het Nivel. De meeste patiënten leunen bij het maken van een keuze sterker op het advies van de (huis)arts dan op andere informatievoorzieningen.
© bagotaj / stock.adobe.com

In wisselende mate zoeken patiënten informatie over behandelingen en zorgaanbieders daadwerkelijk op; zij zoeken daarbij vaker naar informatie over behandelingen dan over zorgaanbieders, schrijft het Nivel. “In de praktijk zien we echter dat keuzes lang niet altijd bewust worden gemaakt of dat de informatie hier niet voor wordt gebruikt. Het blijkt dus niet vanzelfsprekend dat de patiënt op zoek gaat naar informatie om de juiste zorgkeuze te maken.” Mogelijke verklaringen zijn dat patiënten familie of vrienden volgen in hun zorgkeuze of dat zij juist graag de expert volgen.

Diversiteit aan patiënten en situaties

Ook is niet altijd de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar. Een van de redenen waarom dat volgens de onderzoekers lastig is, is de grote diversiteit aan patiënten en zorgsituaties. Niet iedereen heeft dezelfde informatie nodig op hetzelfde moment in het proces, elk situatie is uniek.

Vaardigheden

Daarnaast vereist het maken van keuzes en betrokkenheid in het zorgproces ook bepaalde (gezondheids)vaardigheden van zowel patiënten als artsen. Er is een grote groep patiënten die moeite heeft met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie. Het is daarom belangrijk om informatie geschikt te maken voor deze mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.