Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivel ontwikkelt toolbox voor kwaliteit langdurige zorg

De Toolbox ‘Horen, zien en spreken’ van Nivel bevat twee tools voor kwaliteitsverbetering voor én door cliënten in de langdurige zorg.

Bij deze tools krijgen cliënten een actieve rol: ze gaan als co-onderzoekers in gesprek met andere cliënten. De instrumenten zijn geschikt voor mensen die langdurig zorg óf ondersteuning of begeleiding krijgen.

Individuele zorgrelatie

Met het instrument ‘WIEK interview’ vraagt de co-onderzoeker aan de hand van tien themakaarten naar de individuele ervaringen van een cliënt met een zorgprofessional. Het doel is de individuele zorgrelatie te verbeteren.

Met het instrument ‘Luister naar mijn verhaal’ verzamelen co-onderzoekers van meerdere cliënten de narratieve ervaringen met zorgprofessionals, die vervolgens anoniem worden teruggekoppeld aan de professionals. Op basis van de verzamelde verhalen kunnen zorgprofessionals reflecteren op de zorgrelatie en algemene verbeterpunten formuleren voor hun contacten met cliënten.

Andere instrumenten

De toolbox werd gepresenteerd op het symposium Cliënt aan zet van 13 mei. Naast ‘Horen zien en spreken’ kwamen daar nog drie andere instrumenten aan bod die zijn gesubsidieerd door ZonMw: experience based co-design, ontwikkeld door Erasmus School of Health Policy & Management, Het verhaal als kwaliteitsinstrument, ontwikkeld door Tilburg University en Mijn ervaring met de zorgrelatie, ontwikkeld door Zuyd Hogeschool.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.