Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nog geen duurzame oplossing voor vinden en gebruiken van keuzehulpen’

Het blijft lastig om keuzehulpen goed vindbaar en inzetbaar te maken. De structurele financiering is daarbij de belangrijkste drempel. Dat blijkt uit onderzoek van een werkgroep binnen het programma Uitkomstgericht Zorg.

Goede keuzehulpen zijn een bewezen effectief instrument voor Samen Beslissen, stellen de onderzoekers. Ze ondersteunen patiënt en zorgprofessional bij het gesprek over diagnose en behandeling. Het duurzaam en blijvend inzetten van keuzehulpen is echter complex.

Structurele financiering

“De structurele financiering en governance van de ontwikkeling, het onderhoud, de beschikbaarstelling en het gebruik van keuzehulpen moeten goed geregeld worden. Na twee jaar hebben de betrokken organisaties hier geen overeenstemming over bereikt. En zonder een plan voor structurele financiering kunnen andere voorwaarden (zoals een openbare centrale vindplek voor keuzehulpen) niet gerealiseerd worden”, zo is te lezen op de website van het programma Uitkomstgerichte Zorg.

Overleg met VWS

Het programma Uitkomstgerichte Zorg loopt nu af zonder een passende oplossing voor keuzehulpen. Onlangs is in het bestuurlijk overleg uitkomstgerichte zorg wel afgesproken dat het ministerie van VWS met een aantal betrokken partijen nogmaals in gesprek zal gaan om tot een oplossing te komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.