De inzet van uitkomstinformatie is nodig om de gewenste transformatie van een volumegedreven zorgstelsel naar een waardegedreven zorgstelsel te realiseren, stelt de NZa in een position paper. Met uitkomstinformatie kan de patiënt samen met de arts bespreken welke zorg wel of niet aansluit op zijn of haar zorgvraag en behoefte. Zorgaanbieders kunnen er hun zorg verder mee verbeteren en zorgverzekeraars kunnen de zorg gerichter inkopen, onder andere op basis van de kwaliteit van zorg.
Beperkte voortgang
Hoewel het aantal gestandaardiseerde uitkomstregistraties en indicatorensets toeneemt, is uniforme uitkomstinformatie beperkt beschikbaar en bruikbaar, meldt de autoriteit. “De NZa begrijpt dat door de gevolgen van covid-19 pandemie de ontwikkeling en registratie van uitkomstinformatie vertraging heeft opgelopen, maar de noodzaak is onverminderd hoog gebleven. Ook ziet de NZa dat in de jaren voor de pandemie partijen onvoldoende in staat zijn gebleken om voortgang te maken met het realiseren van uitkomstgerichte zorg.”
Verplichte uitkomstregistratie
Om de gewenste richting te versnellen, wil de NZa een (gefaseerde) invoering van een verplichte uitkomstregistratie.” Een andere optie om uitkomstregistratie te versnellen is volgens de NZa het koppelen van de uitkomstregistratie aan de bekostiging van zorg via aanvullende declaratievoorwaarden.
Plan van aanpak
De komende periode zal de NZa een aantal partijen, zoals het ministerie van VWS, Zorginstituut Nederland, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en zorgprofessionals, actief benaderen om de gevolgen en uitwerking van ons voorstel te bespreken. De autoriteit roept patiëntenverenigingen, zorgprofessionals, zorgaanbieders en zorgverzekeraars op zich bij hen te melden als zij willen aansluiten bij een van de sessies over de verdere uitwerking van het voorstel.
Programma uitkomstgerichte zorg
In 2018 is het programma Uitkomstgerichte zorg opgezet. Toen bestond 15 procent van alle aangeleverde indicatoren uit uitkomstindicatoren, waarvan 3 procent uit patiëntgerapporteerde uitkomsten. In het meest recente bestuurlijk hoofdlijnenakkoord is de ambitie vastgelegd dat in 2022 van meer dan de helft van de ziektelast patiëntrelevante uitkomsten inzichtelijk zijn. Die ambitie heeft drie doelen: het bevorderen en ondersteunen van het lerend vermogen van zorgprofessionals en instellingen door benchmarking; het verstrekken van keuze-informatie voor patiënten ten behoeve van de keuze voor de spreekkamer en de keuze in de spreekkamer; zorginkoop die aansluit bij de behoeften van de patiënt.
Vorige week ging het kennisplatform van het Programma Uitkomstgerichte zorg live. De community is toegankelijk voor professionals die werken binnen de medisch-specialistische zorg of bij patiëntenfederaties.