Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OLVG schaft leefregels na heupoperatie af

Leefregels na plaatsing van een heupprothese blijken onnodig beperkend. Dat blijkt uit onderzoek van OLVG. De leefregels worden dus niet meer meegegeven.

De leefregels werden meegegeven om het uit de kom schieten van de heup (een luxatie) te voorkomen. Vanaf deze maand krijgen patiënten van het OLVG het volgende advies mee naar huis: beweeg en luister naar de pijngrens.

Signaal van patiënt

OLVG heeft ‘verbeterteams’ waarin zorgmedewerkers en patiënten samen kijken hoe de zorg beter kan. Sacha Deetman, patiënte van OLVG en lid van het verbeterteam heupartrose vond dat de hoeveelheid leefregels na een heupoperatie niet motiveerde om te doen waar de heup voor bedoeld is, namelijk bewegen.  “Je denkt bijna dat je alleen stil op een stoel mag zitten”, aldus Deetman.

De leefregels waren al langer een punt van discussie tussen fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen.  Fysiotherapeut Jelmer Jager en verpleegkundig teamleider Berber Selten gingen ermee aan de slag en startten een literatuuronderzoek naar welke leefregels bewezen effectief werken.

Zonder regels sneller herstel

De belangrijkste conclusie van het onderzoek: een beperkt of zelfs geen leefregelprotocol leidt niet tot meer luxaties. De afwezigheid van leefregels leidt echter wel tot een vlottere hervatting van activiteiten en tot een vergroting van de patiënttevredenheid.

Luisteren naar pijngrens

De praktische uitwerkingen? Dat de patiënt luistert naar de pijngrens die hij of zij ervaart. De patiënt mag bijvoorbeeld in iedere houding slapen en niet, zoals voorheen werd geadviseerd, de eerste zes weken alleen op de rug. Als de patiënt veilig zonder krukken kan lopen, is het ook mogelijk om weer auto te rijden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.