Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onderschat impact intensive care-opname niet’

IC Connect en de stichting Family and patient Centered Intensive Care (FCIC) doen een dringende oproep aan heel Nederland om zich te houden aan de coronarichtlijnen. Voorkomen van overbelasting van de intensive care-zorg heeft hierbij prioriteit. Maar ze wijzen ook op de grote impact op patiënten van een opname op de IC.

FCIC en IC Connect wijzen op de enorme impact die de kritieke ziekte, maar ook de opname op de intensive care heeft voor patiënten en naasten. Het is een periode van grote stress en onzekerheid.

Beademd worden heeft een heftige lichamelijke impact, patiënten kunnen last krijgen van ernstige spierzwakte en fors gewichtsverlies. Delier komt vaak voor. Beademde patiënten hebben vaak geen enkele of een verwrongen herinnering aan wat er gebeurd is.

Psychische klachten

Naderhand kunnen niet alleen lichamelijke, maar ook cognitieve en psychische klachten optreden. Marianne Brackel, voorzitter van IC Connect, voormalig IC-patiënt en jeugdarts: “Denk hierbij aan  geheugenproblemen en angst, depressie en PTSS. Deze gevolgen vatten we samen onder de term ‘Post Intensive Care Syndroom’ of PICS.”

Naasten van patiënten

Ook naasten van de patiënt kunnen nog lang last houden van de impact van een opname, zij kunnen psychische problemen krijgen: PICS-Familie. Brackel: “Waar er onder normale omstandigheden mogelijkheden zijn om de psychische impact van een opname voor hen te beperken, zoals ruime bezoektijden en familiebegeleiding, vallen deze contactmogelijkheden nu grotendeels weg. Dat kan nu niet anders vanwege de quarantainemaatregelen, maar het is voor de naasten uiterst ingrijpend. Dat baart ons grote zorgen. Dat geldt ook voor de naasten van de ‘normale’ IC-patiënten die nu geen of veel minder bezoek mogen ontvangen.”

Goede begeleiding

IC Connect en FCIC doen een dringend beroep op de overheid, ziekenhuizen, en revalidatieklinieken om op korte termijn al maatregelen te gaan nemen voor goede begeleiding van naasten, nazorg en revalidatie. Daarnaast is het belangrijk om de kennis over de gevolgen van kritieke ziekte en IC-opname breed bij huisartsen, beroepsgroepen en in de maatschappij duidelijk te maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.