Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek bundelt eigen kennis chronische patiënten

Veel mensen met chronische ziekten hebben fysieke klachten waarvoor ze zelf oplossingen zoeken. Een interdisciplinair onderzoeksteam gaat de kennis en ervaring van deze patiënten omzetten in breed beschikbare kennis en therapie.

Het interdisciplinaire team bestaat uit psychologen, gezondheidswetenschappers, statistici, en immunologen en is verenigd in het consortium MyOwnResearch. Het team werkt daarin samen met gezondheidsinstellingen, bedrijven en patiëntenorganisaties. Het onderzoek wordt gefinancierd door Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en NWO Topsector Life Sciences & Health.

Darmklachten

Het consortium MyOwnResearch richt zich op patiënten die aan verschillende chronische ziekten lijden, maar allemaal met darmklachten en chronische vermoeidheid kampen. De patiënten in het project volgen zichzelf tijdens het gebruik van verschillende voedingssupplementen om deze aandoeningen aan te pakken. Zij leggen hun bevindingen systematisch vast, waarna onderzoekers op groepsniveau verbanden kunnen duiden.

Modellen

Het onderzoeksteam gaat een infrastructuur opzetten via welke patiënten, huisartsen en onderzoekers data kunnen vastleggen en monitoren. Wiskundigen ontwikkelen vervolgens modellen om deze data te verwerken en te toetsen wat goed werkt bij wie en welke factoren van invloed zijn op het welbevinden van de patiënten. Na validatie van deze modellen wordt er een methode en applicatie ontwikkeld die beschikbaar is voor de zorg, patiënten, huisartsen en ook bedrijven die producten voor de behandeling van dergelijke aandoeningen ontwikkelen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.