Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onderzoek doen met real world data heeft de toekomst’

Een primeur voor de Nederlandse hartzorg: een kwaliteitsregistratie en een onderzoeksproject worden gecombineerd uitgevoerd. Binnen dit samenwerkingsproject worden data verzameld van patiënten met de hartritmestoornis atriumfibrilleren (AF).

Dennis van Veghel, directeur van de Nederlandse Hart Registratie (NHR): “Op deze manier ontstaan nieuwe mogelijkheden voor onderzoek én voor het meervoudig gebruik van data. Hierdoor kan op termijn ook de registratielast verminderen.”

Het project is geïnitieerd door onderzoekers van het onderzoeksproject DUTCH-AF en door artsen namens ziekenhuizen. De NHR, dat data verzamelt over de behandeling van hartziekten en kwaliteitsinformatie terugkoppelt naar de zorgverleners, kreeg de opdracht om de gegevens te verwerken. Zowel artsen en ziekenhuizen als de onderzoekers kunnen profijt hebben van de samenwerking, stelt Van Veghel. “Artsen gebruiken straks de data voor kwaliteitsbewaking en -verbetering. Onderzoekers gebruiken de data voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag.”

Het onderzoeksproject DUTCH-AF heeft als doelstelling therapietrouw en de dosering van een specifieke groep bloedverdunners, de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC), in kaart te brengen. Binnen DUTCH-AF wordt daarnaast een nieuwe bloedingsscore geëvalueerd zodat er een betere inschatting van bloedingen onder antitrombotica waaronder de NOACs kan worden gemaakt.

Toekomst

Momenteel is het project een jaar bezig en hebben twaalf ziekenhuizen data van ruim 1.500 AF-patiënten geregistreerd. Elf ziekenhuizen hebben aangegeven in de nabije toekomst deel te willen nemen aan de registratie. Dat het aantal deelnemende ziekenhuizen groeit, laat volgens Van Veghel zien dat artsen het een interessante ontwikkeling vinden. Een eerste evaluatie wees dat ook uit. “We verwachten dat deze vorm van onderzoek doen, dus met real world data, de toekomst heeft. We zien daar ook goede voorbeelden van in Zweden.”

Voor het onderzoek van DUTCH-AF is data van 6.000 patiënten nodig. “De kwaliteitsregistratie zal daarna gewoon doorlopen, zodat andere onderzoeken er later ook gebruik van kunnen maken”, aldus Van Veghel. De NHR wil er uiteindelijk naartoe dat meer kwaliteitsdata gebruikt kan worden voor onderzoeksdoeleinden. Hiervoor maakt het samenwerkingsverband Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) zich ook hard.

Specifieke variabelen

NHR werkt momenteel  toe naar een model waarbij specifieke variabelen kunnen worden toegevoegd aan kwaliteitsregistratie, zodat binnen een proces ook een bepaalde onderzoeksvraag beantwoord kan worden. “Natuurlijk kijken we goed naar de juridisch kaders, onder andere of informed consent wenselijk of noodzakelijk is”, aldus Van Veghel.

Bovendien leent ook niet ieder onderzoek zich ervoor. De onderzoeksvraag moet bijvoorbeeld voldoende overlap hebben met kwaliteitsregistratie variabelen. Daarnaast zal er binnen de geneeskunde natuurlijk altijd gecontroleerd gerandomiseerd onderzoek met controle-cohorten nodig zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.