Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: kwaliteitsregistraties leiden tot verbeterprojecten in ziekenhuizen

De uitkomstinformatie uit kwaliteitsregistraties heeft tot veel verbeterprojecten geleid in de ziekenhuizen die ze gebruiken. Artsen in die ziekenhuizen gebruiken de informatie om hun resultaten in beeld te brengen. "Uitkomstinformatie is een essentieel onderdeel van kwaliteitsverbetering in de zorg", concludeert SKR (Samenwerkende Kwaliteitsregistraties) na onderzoek.
uitkomstensets, programma uitkomstgerichte zorg, vbhc, uitkomstgerichte zorg, waardegedreven zorg, samen beslissen,

De afgelopen tien jaar is meer aandacht gekomen voor waardegedreven zorg. Daarbij zijn de uitkomsten van medische behandelingen en therapieën voor patiënten leidend. Het ministerie wil van VWS 50 procent van de patiënt-relevante uitkomsten van zorg inzichtelijk hebben. Dit is ook onderdeel van het Programma Uitkomstgerichte Zorg.

Verbetercycli

Het onderzoek ‘Uitkomstinformatie voor kwaliteitsverbetering’ van de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) bekijkt hoe centra uitkomstinformatie van de diverse registraties toepassen in verbetercycli. Het onderzoek is uitgevoerd onder centra die deelnemen aan de  Nederlandse Hart Registratie (NHR), Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI),  Nefrovisie, Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) en Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) middels vragenlijsten en interviews.

Resultaten

Daaruit blijkt dat uitkomstinformatie zeer actief wordt gebruikt voor kwaliteitsverbetering. Zo is het bespreken en interpreteren van de data een standaard onderdeel van het werkproces bij elk van de onderzochte ziekenhuizen:

  • 100 procent van de respondenten geeft aan dat uitkomstindicatoren in kaart worden gebracht en besproken worden binnen de vakgroep.
  • Ook dashboards worden veelvuldig ingezet: 98 procent van de respondenten maakt gebruik van landelijke dashboards; 62 procent heeft ook eigen dashboards in gebruik.
  • Identificatie van verbeterpotentieel gebeurt op verschillende manieren; via analyses over data, maar ook op basis van signalen vanaf de werkvloer.
  • In de afgelopen twee jaar zijn er gemiddeld 3,2 aanvullende analyses uitgevoerd per centrum ten behoeve van de selectie van verbeterinitiatieven; gemiddeld zijn er vervolgens 2,7 verbeterinitiatieven geïnitieerd per centrum.
  • Bij de uitvoering van deze verbeterinitiatieven blijkt het samenstellen van werkgroepen bevorderend te werken.
  • Betrokkenheid van patiënten bij het verbeteren van de patiëntenzorg vanuit multidisciplinaire teams is nog beperkt; de betrokken patiëntenorganisaties benadrukken het belang om hier in de toekomst meer aandacht voor te hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.