Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar kwaliteit van leven na een behandeling aan het hart

Na een geslaagde behandeling aan het hart ervaren patiënten niet altijd een betere kwaliteit van leven. Het is nog onduidelijk hoe deze verschillen ontstaan. De Nederlandse Hart Registratie (NHR) is daarom samen met Harteraad, het expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen, een onderzoek gestart naar factoren die de kwaliteit van leven kunnen voorspellen.

Met de uitkomsten wordt kwaliteit van leven voor patiënten beter bespreekbaar. Ook kunnen zorgverleners eerder herkennen wat er speelt bij patiënten en kan tijdens de behandeling meer aandacht worden gegeven aan factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van leven ná die behandeling. Voor het onderzoek werken Isala, St. Antonius Ziekenhuis, Catharina ziekenhuis en het Medisch Centrum Leeuwarden samen.

Vragenlijst

Patiënten die in een van de deelnemende ziekenhuizen zijn behandeld voor een hartaandoening zoals coronairlijden, aortakleplijden, mitraliskleplijden of atriumfibrilleren ontvangen een vragenlijst. De vragenlijst kijkt naar zestien factoren waarvan wordt verwacht dat deze de verandering van kwaliteit van leven het beste voorspellen. Deze factoren zijn gekozen aan de hand van een literatuuronderzoek dat vooraf is gedaan. Het gaat hierbij juist om psychosociale factoren, zoals sociale steun, angst en niet medische behandelingen zoals hartrevalidatie.

Dr. Niki Medendorp leidt het onderzoek namens de NHR: “We willen duidelijkheid krijgen welke factoren invloed hebben op de kwaliteit van leven bij patiënten met hartaandoeningen. Als we weten welke factoren die kwaliteit over de tijd goed voorspellen, dan helpt dat artsen en patiënten om samen de optimale behandeling en context te selecteren.” De onderzoekers hopen in de zomer van 2023 de resultaten bekend te maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.