Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: werken aan gezondheidsvaardigheden patiënt is niet genoeg

Een kwart van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Om deze mensen beter op weg te helpen in de zorg, is meer nodig dan alleen het verbeteren van hun vaardigheden. Zorgverleners moeten ook beter doorhebben wanneer mensen beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. Dat schrijft Nivel na onderzoek onder zijn Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Wat betekent het als mensen beperkte gezondheidsvaardigheden hebben? Het zijn mensen die moeite hebben om hun weg te vinden in de zorg en om te communiceren met zorgverleners, stellen de onderzoekers. Ook zijn ze minder goed in staat om – in de thuissituatie – zelfstandig om te gaan met gezondheid en ziekte en hebben ze over het algemeen slechtere gezondheidsuitkomsten. Dat heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid. In  Nederland gold dit in 2021 voor een op vier mensen, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel. Dit is een lichte daling is ten opzichte van 2019, toen het percentage nog op 29 procent lag.

Extra ondersteuning

“We verwachten in Nederland dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid en een actieve rol spelen in hun zorgproces”, zegt Jany Rademakers, hoofd onderzoeksafdeling Zorg vanuit het Perspectief van Patiënten, Cliënten en Burgers. “Maar niet iedereen kan dat. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben behoefte aan eenvoudige informatie en heldere communicatie, en aan extra ondersteuning door zorgprofessionals.”

Bewustwording zorgverleners

Om de inclusie van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden te verbeteren in de zorg, moet de focus niet alleen liggen op het vergroten van die vaardigheden bij de mensen zelf, maar ook op het creëren van meer bewustwording bij zorgverleners, zodat zij hier beter op kunnen inspelen. Een tweesporenbeleid is volgens de onderzoekers nodig.

Het eerste spoor richt zich op het vergroten van de vaardigheden van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden zelf, bijvoorbeeld door het aanbieden van leescursussen aan mensen die laaggeletterd zijn en het opzetten van programma’s om de leefstijl te bevorderen voor de doelgroepen, aldus de onderzoekers van het Nivel.

Het tweede spoor richt zich op het verbeteren van de zorgverlening en ondersteuning aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. De Nivel-onderzoekers: “Dat kan door de mensen die in de zorg werkzaam zijn meer kennis en vaardigheden aan te leren, zodat zij zich meer bewust zijn van de behoeften en mogelijkheden van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en daar beter op kunnen inspelen.

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Sinds 2019 maken we met één redactie deze twee titels én Qruxx, ons platform over waardegedreven zorg. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.