Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online gezondheidstools kunnen patiëntparticipatie oudere anderstaligen verhogen

Online gezondheidstools kunnen een belangrijke rol spelen in het vergroten van patiëntparticipatie onder oudere patiënten met kanker en oudere Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse patiënten met kanker. Vooral het gebruik van audiovisuele informatie is hierin een veelbelovende benadering. Dit ontdekte Nida Gizem Yılmaz.

Wetenschapper gezondheidscommunicatie Nida Gizem Yılmaz onderzocht hoe effectief online interventies kunnen zijn. En welke aanpassingen nodig zijn om patiëntparticipatie onder ouderen  in de oncologische zorg te ondersteunen. Ze promoveert op 30 oktober aan de UvA met haar proefschrift Enhancing patient participation among older and migrant cancer patients through eHealth..

Online keuzehulpen

In het eerste deel van haar onderzoek keek Yılmaz naar de effecten van audiovisuele en narratieve informatie op de informatieverwerking van oudere patiënten met kanker. Ze testte hiervoor een aantal online keuzehulpen onder verschillende leeftijdsgroepen. De informatie in keuzehulpen wordt meestal in tekst en in een feitelijke stijl aangeboden. Hierdoor kan de informatie moeilijk te verwerken zijn.

Yılmaz ontdekte dat het aanbieden van informatie in een audiovisueel format een positief effect had op een aantal uitkomsten. Het verminderde onder andere de onzekerheid over keuzes. Het gebruik van narratieven bleek een positief effect te hebben op tevredenheid met de informatie,. Het effect op cognitieve informatieverwerking was kleiner.

Feitelijke informatie

In het tweede deel van haar onderzoek stonden de behoeftes en voorkeuren van oudere Turks-Nederlandse en Marokkaanse-Nederlandse patiënten met kanker omtrent gezondheidsgerelateerde informatie en patiëntparticipatie centraal. In dit deel kwam naar voren dat patiënten graag meer geïnformeerd worden dan nu het geval is over een groot aantal kanker-gerelateerde onderwerpen. Denk hierbij aan feitelijke informatie over kanker(behandeling) en de gezondheidszorg, de mogelijkheden van psychosociale ondersteuning en affectieve arts-patiënt communicatie.

Overbruggen taalbarrière

“Er lijkt een discrepantie te bestaan tussen het stereotiepe beeld van patiënten uit etnische minderheidsgroepen en hun daadwerkelijke behoeften omtrent informatie en participatie”, stelt Yılmaz. Deze discrepantie is volgens haar op zijn minst gedeeltelijk het gevolg van de taalbarrière tussen arts en patiënt.

“Om de informatie- en participatievoorkeuren en -behoeften van (oudere) patiënten uit etnische minderheidsgroepen te kunnen vervullen, is het een logische eerste stap om e-health interventies op dit gebied te richten op het overbruggen van de taalbarrière.”

Veelbelovende benadering

Yılmaz concludeert dat het gebruik van audiovisuele informatie in online keuzetools een veelbelovende benadering is om patiëntparticipatie onder oudere patiënten met kanker te verbeteren. Onder oudere patiënten met een migratieachtergrond  is patiëntparticipatie nog verder te ondersteunen door een meertalige e-health tool,. Een voorbeeld hiervan is de oncologische module Gesprekstarter die te integreren is in de Health Communicator. Dit is een meertalig systeem voor de communicatie tussen hulpverlener en patiënt dat meerdere huisartsenpraktijken al gebruiken.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.