Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontslag na CVA: de eerste klinische keuzehulp

Deze CVA-keuzehulp ondersteunt patiënten bij het beslissen over hun ontslag en hun herstel na een herseninfarct of hersenbloeding. De eerste klinische keuzehulp voor patiënten is binnen een maand in zeven Santeon-ziekenhuizen in gebruik genomen.

Tijdens de online conferentie ‘Samen beslissen met uitkomstinformatie’ van de NVZ gaven leden van het projectteam experiment uitkomstindicatoren uitleg.

Korte tijd

Een Cerebro Vasculair Accident ontstaat acuut en er moet dus met spoed worden gehandeld. Dit is geen goed moment om uitgebreid samen te overleggen. De keuze voor het ontslagmoment als keuzemoment, is de wens geweest van patiënten. Michiel Lindhout, beleidsmedewerker bij patiëntenvereniging hersenletsel.nl: “Mensen hebben geen idee welk revalidatietraject hen te wachten staat na een beroerte en wat hun opties zijn. Ze moeten zich dan verdiepen in iets waar ze nog nooit over hebben nagedacht en binnen heel korte tijd. Dat is enorm frustrerend.”

Ontslagbestemming

Daarom koos het projectteam voor de ontslagbestemming als het keuzemoment. Het grootste gedeelte van de patiënten kan na behandeling naar huis. Van de 100 mensen die een CVA hebben gehad, kunnen er 48 naar huis, 17 tijdelijk naar een revalidatiecentrum, 31 tijdelijk naar een verpleeghuis en 4 blijvend naar een verpleeghuis.

Keuzehulp

Op de eerste opnamedag reikt de verpleegkundige een formulier uit met informatie over de CVA-keuzehulp.  De verpleegkundige vult de diagnose in en de ernstscore van het CVA (de National Institutes of Health Stroke Scale, NIHSS). Deze gebruikt de patiënt later weer in de keuzehulp. Ook vertelt de verpleegkundige over de verschillende ontslagmogelijkheden. Daarna is het de bedoeling dat de patiënt, samen met een naaste, online de keuzehulp invult. Uiteindelijk ontstaat er een beeld van wat de patiënt voor opname kan, wat hij tijdens de opname kan en wat hij of zij in de toekomst weer wil kunnen.

Multidisciplinair team

De informatie in de keuzehulp wordt bepaald door het multidisciplinaire team. Een patiënt ziet heel veel zorgverleners in korte tijd, waaronder de neuroloog, arts assistent, verpleegkundige, revalidatiearts en specialist ouderengeneeskunde.

Mogelijkheden

Inger Deijle, projectleider experiment uitkomstindicatoren vanuit het OLVG vertelt tijdens het congres waarom een keuzehulp voor een klinische opname lastiger is dan een keuzehulp in de polikliniek. “Er overkomt de patiënten heel veel en vaak is de belastbaarheid laag. De zorg is bij een CVA veel minder planbaar. Als een patiënt op woensdag wordt opgenomen en het multidisciplinair overleg is dan net geweest, is er te weinig tijd om de CVA-keuzehulp in te vullen. We kijken dus per ziekenhuis wat de mogelijkheden zijn.”

De CVA-keuzehulp wordt al gebruikt in het OLVG, St. Antonius Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente. Binnen een maand starten ook het Martini Ziekenhuis, het CWZ en het Catharina Ziekenhuis.

Betrokkenheid essentieel

Aan teams in andere ziekenhuizen die de CVA-keuzehulp ook willen gaan gebruiken, raadt Deijle aan: “De betrokkenheid van patiënt, de patiëntenvereniging en het gehele team is essentieel. Je moet een zorgvuldig implementatietraject doorlopen om echt een goede start te hebben met elkaar.”

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.