Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontspannen opnamelounge vergroot capaciteit

Het Martini ziekenhuis ontvangt patiënten sinds vorige maand in de zogenaamde "Opname Lounge", een comfortabele wachtruimte waar vanuit patiënten naar het operatiecentrum kunnen lopen. Het doel van deze opname is om het “patiënt-gevoel” zo lang mogelijk uit te stellen. Bijkomend voordeel is dat deze lounge de opnamecapaciteit van het ziekenhuis vergroot.

Inmiddels heeft het Martini Ziekenhuis ongeveer 900 patiënten via de Opname Lounge ontvangen. Uit een enquête blijkt dat patiënten de opname via deze lounge als prettig en ontspannen ervaren. “Het is eigenlijk een luxe wachtkamer met een relaxte sfeer. Je wordt op je gemak gesteld door de verpleegkundigen. Je kunt er een boekje lezen, maar ook nog even rondlopen, kunst bekijken of naar de binnentuin van het ziekenhuis gaan. Ik vond het prima”, vertelt Janneke van der Vis, die afgelopen maand werd opgenomen in het Martini via de opnamelounge.

Patiënt

“We willen het gevoel van ‘patiënt zijn’ zo lang mogelijk uitstellen”, zegt verpleegkundige Lisa Blaauwwiekel. “Patiënten kleden zich pas om in het OK-complex en gaan kort voor de operatie in een bed. We merken dat patiënten op deze manier met minder stress de operatie ingaan, wat een positief effect op het herstel heeft.”

Toegankelijkheid

“De belofte naar onze patiënten is dat we de zorg toegankelijk houden. Met andere woorden, dat je binnen een aanvaardbare termijn de zorg kunt krijgen die je nodig hebt”, zegt Tamara Kroll, bestuurslid bij het Martini Ziekenhuis. “Daarom gaat het Martini Ziekenhuis de capaciteit vergroten, zonder in te leveren op de kwaliteit van de zorg. Het doel is om 80 procent van de patiënten die komen voor een geplande operatie via de Opname Lounge te ontvangen. Op deze manier kunnen we capaciteit vrijspelen zodat we meer patiënten kunnen helpen.”

Preoperatie spreekuur

Voor de opname kijkt het ziekenhuis naar de lichamelijke conditie van de patiënt en beoordeelt zo of deze in aanmerking komt voor de opnamelounge. In het persoonlijke ‘Preoperaties spreekuur’ informeert het ziekenhuis patiënten over het opnameproces.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.