Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oogzorg gaat stuwmeer aanpakken met nieuwe verdeling

Het aantal verwijzingen naar de oogarts is sinds de coronacrisis gedaald met zo’n 80.000 patiënten per maand. Als de reguliere oogzorg weer opstart, wacht er een stuwmeer van uitgestelde zorg. De Oogvereniging, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) en de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) zijn al voor de coronacrisis een samenwerking aangegaan om een oplossing te vinden voor de lange wachttijden voor de oogarts. Versnelde invoering moet deze wachtlijsten verkorten

Bij Juiste Oogzorg op de Juiste Plek beoordeelt een optometrist een deel van de zorgvragen. Op dit moment verwijst de huisarts alle patiënten naar de oogarts. Maar niet alle oogheelkundige problemen vragen om medisch specialistische zorg.

Het gaat bijvoorbeeld om patiënten met geleidelijke visus-daling, screening op glaucoom bij familiaire belasting en patiënten met droge en vermoeide ogen. Het doel is het aantal patiënten dat alsnog door optometristen wordt doorverwezen naar de oogarts zo laag mogelijk te houden.

Afstemming zorgverzekeraar

Netwerken van huisartsen, oogartsen en optometristen in de regio kunnen vanaf nu aan de slag met ‘De juiste oogzorg op de juiste plek’ na afstemming met de zorgverzekeraars. Het voordeel van de nieuwe werkwijze is dat bepaalde patiënten sneller terecht kunnen bij een optometrist dichtbij huis. Versnelde invoering van Juiste Oogzorg op de Juiste Plek in de vorm van regionale netwerken van huisartsen, optometristen en oogartsen biedt mogelijkheden om de zorgvraag op te vangen.

Zorgverzekeraars

De aanpak is besproken met zorgverzekeraars. Zij kunnen zich volledig vinden in de beschreven aanpak. Optometristen die aan kwaliteitsvoorwaarden voldoen en aangesloten zijn bij een lokaal netwerk van huisartsen, optometristen en oogartsen, kunnen op verwijzing van de huisarts oogheelkundig onderzoek uitvoeren bij deze specifieke groep patiënten.

Uniforme bekostiging

Financiering vindt momenteel mondjesmaat plaats uit S3 gelden van de huisartsenzorg, of uit Overige Zorgproducten binnen de Medisch Specialistische Zorg. Het NOG, de OVN en de Oogvereniging zijn in overleg met Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit om toe te werken naar een landelijke uniforme bekostigingsvorm.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.