Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Optimaal samen beslissen bij beperkte gezondheidsvaardigheden

Een op de vier Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Voor deze groep is het moeilijk informatie te vinden, te begrijpen en toe te passen bij het nemen van beslissingen over hun gezondheid en ziekte.

Voor mensen die beperkte gezondheidsvaardigheden hebben, is lastiger om een actieve rol te spelen in de eigen zorg. Daarom verloopt het proces van samen beslissen niet optimaal en sluit zorg minder goed aan bij hun wensen en mogelijkheden met slechtere gezondheidsuitkomsten als gevolg.

Lees ook het interview met Gudule Boland van Pharos: ‘Met begrijpelijke taal kan samen beslissen ook met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden’

Implementatieproject

Nivel wil het proces rond samen beslissen verbeteren en start daarom het implementatieproject Samen-in-een. Samen met mensen met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, zorgverleners en eerstelijnspraktijken wil Nivel het proces van samen beslissen verbeteren.

Daarbij richten zij zich op drie onderdelen: uitkomstinformatie begrijpelijker en meer bruikbaar maken voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, zorgverleners hulpmiddelen en methodieken aanreiken om dit proces te ondersteunen en organisaties helpen met het creëren van randvoorwaarden voor structurele inbedding van het proces van samen beslissen.

Voor en door mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

In tien eerstelijnspraktijken worden bestaande methodieken, geïmplementeerd. Het gaat daarbij om keuzekaarten-in-beeld, gesprekskaart beperkte gezondheidsvaardigheden en de terugvraagmethode. Deze instrumenten zijn ontwikkeld voor en door mensen met BGV.  De praktijken doen dit met behulp van een gesprekshandleiding en stappenplan dat kortgeleden is ontwikkeld.

Vervolgens wordt dit opgeschaald naar steeds meer praktijken. “We volgen daarbij de stappen van het RE-AIM model om samen beslissen, met ondersteunende methodieken, systematisch te implementeren in de eerstelijnspraktijken”, zegt Sandra van Dulmen, programmaleider communicatie in de gezondheidszorg.

Optimaal samen beslissen

Het project draagt bij aan een optimaler proces van samen beslissen voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, ondersteuning van zorgverleners bij dit proces, meer persoonsgerichte en toegankelijkere zorg en aan een duurzame implementatie. Daarnaast levert dit project een praktische Routekaart op voor eerstelijnspraktijken die verdere opschaling mogelijk maakt.

Het project wordt gesubsidieerd door Zorginstituut Nederland en loopt vanaf oktober 2023 tot en met september 2025.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.