Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen oefenen online voor medisch consult

Met de online applicatie Prepdoc kunnen oudere patiënten op hun computer of tablet gaan oefenen met een medisch consult. In december 2018 verschijnt de eerste versie van deze tool.

Naarmate mensen ouder worden, hebben ze vaak steeds meer moeite om bij een doktersafspraak goed uit te leggen wat er aan de hand is. Dat maakt het moeilijker om een juiste diagnose te stellen.

Korte training

Vlak voor een consult krijgen oudere patiënten een korte training met Prepdoc, waarin ze onder andere praten met een virtueel personage. Hierdoor kunnen ze tijdens het consult een betere beschrijving van hun situatie geven, wat helpt hun vertrouwen in hun zorgverlener op te bouwen. Hiermee draagt Prepdoc bij aan betere beslissingen over de gewenste zorg en behandeling.

Prepdoc bouwt voort op het succes van de Virtuele Patiënt, een digitale tool waarmee zorgprofessionals hun patiëntvaardigheden kunnen trainen. Naast projectleider Universiteit Utrecht werkt ook de University of Edinburgh mee.

Vitaal belang

Onderzoeksleider Johan Jeuring van de Universiteit Utrecht: “Goede communicatie is van vitaal belang voor welzijn en goede gezondheidszorg. Het verhoogt de therapietrouw en vermindert heropname in het ziekenhuis. Tijdens hun opleiding leren artsen en apothekers communiceren met patiënten. Het doel van Prepdoc is om ook patiënten te trainen in de communicatie met zorgprofessionals.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.