Een palliatief team is een ondersteunend en adviserend team in het ziekenhuis, speciaal voor patiënten, naasten en hulpverleners die betrokken zijn bij de patiënt met uitgezaaide kanker. Sinds 2018 heeft elk ziekenhuis zo’n team.
Ondersteunen en adviseren
Een palliatief team kan ondersteunen en adviseren over behandeling en klachten van mensen met uitgezaaide borstkanker en hun naasten, psychosociale begeleiding bieden en vragen over het levenseinde beantwoorden. Het team geeft ook advies aan andere hulpverleners over hoe zij het beste met iemand met uitgezaaide borstkanker kunnen omgaan.
Sommige mensen die de B-force uitvraag van Borstkankervereniging Nederland beantwoordden, gaven aan goed te zijn geholpen door een palliatief team. “Het was mijn redding. De behandelingen door drie medisch specialisten waren te zwaar. Zij keken mee wat er nodig was om de behandelingen aan te kunnen”, aldus één van de ondervraagden.
Onbekendheid
Volgens directeur Cristina Guerrero Paez is met name onbekendheid er de oorzaak van dat zo weinig mensen het palliatief team kennen. “Het is een vrij nieuwe ontwikkeling dat elk ziekenhuis een palliatief team moet hebben. De meeste ziekenhuizen hebben er inmiddels één. We hadden al het vermoeden dat patiënten vaak niet weten dat er een palliatief team is en wat dit voor hen kan doen. Wij horen vaak dat het woord ‘palliatief’ verwarring geeft. Het wordt verward met terminaal en lang niet iedereen met uitgezaaide borstkanker herkent zich daarin.”
“Dat het palliatief team onbekend is, heeft ons onderzoek bevestigd. Hier gaan we beslist wat aan doen. Het palliatief team is een middel dat ervoor zorgt dat de zorg voor mensen met uitgezaaide borstkanker verbetert. Nu wordt dat middel onvoldoende ingezet. Dit gaan we aankaarten bij zorgverleners. Ook zullen wij er op onze website en via onze expertgroep meer aandacht aan geven.”