Home Partnerpagina Abbvie

AbbVie

AbbVie is een jong en ambitieus biofarmaceutisch bedrijf. Wij helpen mensen met complexe aandoeningen met onze innovatieve geneesmiddelen. Dat doen wij in ziektegebieden als immunologie, neurologie, virologie en oncologie. Tegelijkertijd weten wij dat een behandeling met geneesmiddelen alleen vaak niet genoeg is. Daarom gaat ons werk verder.

Zorg met als doel: toegevoegde waarde voor de patiënt. Dát is wat AbbVie verstaat onder value based healthcare (vbhc). AbbVie’s missie, mensen helpen om fit te zijn voor werk en privéleven, sluit hier naadloos op aan. Vandaar dat wij kennis, netwerk en middelen inzetten om te doen waar het om draait: zorg voor patiënten écht beter maken.

Artikelen door en in samenwerking met AbbVie

Patiëntperspectief

Nieuwe gesprekstool: in drie simpele vragen naar het behandeldoel

Patiënten met psoriasis en hun artsen kunnen sinds kort gebruik maken van de nieuwe gesprekstool Psoriasis en Welzijn. Een korte vragenlijst helpt om samen het meeste uit een consult te halen. Dat leidt tot beteren uitkomsten van behandeling en meer kwaliteit van leven voor patiënten.

Overzichtskaart helpt patiënten en zorgprofessionals met vragen over werk en kanker

Mensen met de diagnose kanker worstelen vaak met vragen over hun werk. Kan ik aan het werk blijven? Hoe? Hoe begin ik weer met werken? Die vragen spelen in elke fase, vanaf de diagnose tot na de behandeling. Op de Nationale Kanker en Werk Dag op 15 maart is de Overzichtskaart Werk en Kanker gepresenteerd, een wegwijzer die patiënten en zorgverleners helpt. 
Geïntegreerde zorg

Wanneer behandeling beter werkt buíten het ziekenhuis

Als de zorg naar hen wordt gebracht in plaats van andersom, is de groep patiënten met hepatitis C in de verslavingszorg prima in staat om succesvol een hepatitis C-behandeling te doorlopen. Dat bewijst het programma Chain of Addiction Care (CAC). “Deze manier van werken kan een voorbeeld zijn voor andere risicogroepen en andere aandoeningen.” 
Patiëntperspectief

Qruxx Q&A: ‘Specialist moet niet op stoel van bedrijfsarts gaan zitten’

Wat is arbeidsgerichte zorg? Angelique de Rijk (hoogleraar arbeid & gezondheid Universiteit Maastricht) en Annelies Boonen (hoogleraar Reumatologie MUMC+) geven antwoord op die vraag en leggen uit waarom het belangrijk is.
Patiëntperspectief

Qruxx Q&A: ‘Arbeidsgerichte zorg is nog niet on top of mind’

Op zijn elfde kreeg Abe Hainja de ziekte van Crohn. De ziekte zorgde er later voor dat hij zijn loopbaan moest omgooien. Met zijn ervaringen wil hij zorgverleners hier bewust van maken. In de Qruxx Q&A Arbeidsgerichte zorg geeft hij tips hoe de menselijke maat aandacht kan krijgen in de spreekkamer.

‘Implementeren van telemonitoring vraagt om een andere visie op zorg’

Door zelfmanagement en telemonitoring belanden IBD-patiënten minder vaak in het ziekenhuis en hebben ze minder complicaties op de lange termijn. Toch blijken implementatie en financiering lastig. Maag-darm-leverarts Marieke Pierik van het MUMC+: “Het geldstuk wordt bij waardegestuurde zorg vaak belangrijker geacht dan het verbeteren van de uitkomsten voor alle partijen.”

‘Zelfmanagement is binnen tien jaar vanzelfsprekend’

“Zelfmanagement is een oplossing voor een groot deel van de patiënten met inflammatory bowel disease. Je moet wel rekening houden met de complexiteit van de ziekte en mogelijk beperkte gezondheidsvaardigheden.” Menne Scherpenzeel, directeur bij Crohn & Colitis NL, zet uiteen hoe digitale tools en innovaties het beste toe zijn te passen bij patiënten met IBD.

‘HS-patiënt wacht soms wel zeven jaar op diagnose’

Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische huidziekte die relatief vaak voorkomt en die een enorme impact heeft op het leven van patiënten. Toch is de aandoening relatief onbekend en duurt het vaak jaren voor een patiënt een diagnose heeft. Het integrale zorgpad HiCare kan veel onduidelijkheid, nazorg en heropnames voorkomen.
Organisatie

‘Zorg dichterbij huis is niet meer te stoppen’

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht werkt sinds december 2019 met Hematologie aan Huis. Het project startte als pilot met dertig patiënten. Inmiddels maken er honderd gebruik van. En dat moeten er steeds meer worden.
Patiëntperspectief

Radboudumc houdt met persoonsgerichte zorg patiënten aan het werk

Patiënten met een chronische darmontsteking kunnen vaak niet meer werken. Bij het Radboudumc willen ze wel iets extra’s doen voor hun kwaliteit van leven. Daarom wordt er op de MDL-afdeling een gespecialiseerde arbeidsgeneeskundige toegevoegd aan het behandelteam. Die gaat patiënten helpen om aan het werk te blijven of weer aan het werk te komen