ICT

Passende brace in vijf minuten dankzij 3D-scannen

Dankzij 3D-scannen is het nu mogelijk om in vijf minuten in plaats van vijf uur een brace op maat te produceren. Dit levert tijdwinst en gemak op voor patiënten en medisch specialisten.

Een brace verbetert de levenskwaliteit van onder meer reuma- en artrose-patiënten vaak aanzienlijk. De brace verlicht pijn, biedt steun en geeft de drager vrijheid. Op dit moment is het vervaardigen ervan een arbeidsintensief en kostbaar proces. Bovendien zijn veel patiënten ontevreden met de fit en het uiterlijk van het eindproduct.

Op maat

Het Delftse Manometric ontwikkelde een  3D-scanner in combinatie met een geautomatiseerd 3D-printproces. Hiermee print het bedrijf uiterst nauwkeurige braces op maat. Dat kost in plaats van vijf uur vijf minuten. Dit levert zowel patiënten als medisch specialisten veel gemak en tijdwinst op.

Tijdwinst

Zo hoeft de patiënt niet steeds opnieuw naar het ziekenhuis om de brace passend te maken. Een klinische studie door het Reinier de Graaf Gasthuis stelde onlangs een hogere patiënttevredenheid en therapietrouw vast dan bij traditionele braces.

Patiënten moeten binnenkort in hun eigen regio een scan kunnen laten maken. Manometric focust zich nu nog op hand- en armproblemen, maar wil in de toekomst ook orthesen voor de rest van het lichaam gaan ontwikkelen.

Reacties