Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt beslist: nacontrole darmkanker thuis of in het ziekenhuis

Het Erasmus MC Kanker Instituut gaat onderzoeken of ex-darmkankerpatiënten het prettig vinden om hun nacontroles liever thuis of in het ziekenhuis te ondergaan. Patiënten mogen daarbij ook meedenken over de frequentie en vorm van de uitslag, meldt het Erasmus MC.

Oncologisch chirurgen Dirk Grünhagen en Kees Verhoef leiden het onderzoek. Zij zoeken tweehonderd mensen die onder behandeling zijn in het Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel of in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Nacontroles

Na een darmkankerbehandeling is een patiënt nog vijf jaar onder controle van het ziekenhuis. “Veel patiënten blijven zich dan patiënt voelen”, stelt Grünhagen. “Wij kunnen ons voorstellen dat patiënten behoefte hebben om verder te gaan met hun leven, en om zelf te kiezen hoe ze die nacontroles willen hebben.”

Keuze

Alle deelnemers komen, zoals in de richtlijn is omschreven, een jaar na de operatie een keer langs voor een CT-scan. Maar ze krijgen op drie andere onderdelen van de nacontrole zelf de keuze. Ze mogen kiezen hoe vaak ze een nacontrole willen ondergaan, zolang dat niet minder controles zijn dan in de richtlijn is aangegeven. Vervolgens mogen ze kiezen hoe ze hun bloedonderzoek wensen: zelf thuis doen met een vingerprik en dat bloed per post opsturen naar het ziekenhuis.

Uitslag

Ten slotte mogen ze ook kiezen hoe ze de uitslag willen vernemen. Als er geen slechte resultaten te melden zijn, kunnen ze ervoor kiezen geen telefoontje te ontvangen. Ze mogen ook kiezen voor altijd een telefoontje met de uitslag. Maar ze mogen ook bij hun arts langskomen om de uitslag aan te horen.

Tech

De studie zal over enkele jaren uitgebreid worden met monitoring op afstand. De onderzoekers gaan dan de meerwaarde vaststellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.