Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënt herstelt sneller met online herstelplan’

Patiënten gaan tegenwoordig veel sneller na een ingreep naar huis. Ze missen daardoor vaak ondersteuning over een juiste aanpak van hun revalidatie. Een app biedt uitkomst.

Judith Huirne, hoogleraar gynaecologie aan het Amsterdam UMC ontdekte dat  patiënten na een kleine chirurgische ingreep evenveel hersteltijd nodig hadden als patiënten die een forse ingreep hadden ondergingen. Uit onderzoek bleek dat deze patiënten van huisartsen, bedrijfsartsen en gynaecologen allemaal verschillende adviezen kregen over de snelheid waarmee ze hun leven weer konden oppakken. “Dat maakt hen onzeker en dan kiezen ze vaak voor een conservatieve benadering: doe maar rustig aan”, zegt Huirne in het magazine van Amsterdam UMC. 

Interactieve website

Huirne startte tien jaar geleden samen met hoogleraar sociale geneeskunde Han Anema een onderzoeksgroep. Eerst ontwikkelde een expertgroep van huisartsen, bedrijfsartsen, chirurgen en gynaecologen een richtlijn die per operatieve ingreep voor 38 activiteiten precies aangeeft op welk moment de patiënt wat mag doen.  Die adviezen zijn ingebouwd in een interactieve website. Vóór de operatie vult de patiënt op een eigen webportal in welke activiteiten voor haar of hem belangrijk zijn.

Herstelplan op maat

Hierop wordt een herstelplan op maat gebaseerd, aldus Huirne. “Met de ‘Ik herstel’ app kun je thuis aan de slag. Je krijgt adviezen op je mobiel over het hervatten van je eigen persoonlijke activiteiten: thuis, in je werk of vrije tijd, bij een hobby of sport. Ook laat de app zien of het herstel volgens plan verloopt en word je met een activiteitenmeter gestimuleerd zelf te werken aan het herstel.’En telkens blijkt de conclusie hetzelfde: een patiënt die na de ingreep digitaal wordt begeleid, herstelt sneller.”

Patiënten die een kleine ingreep ondergingen en de app gebruikten, konden vijf dagen eerder hun activiteiten hervatten dan patiënten die het zonder de app moesten stellen. Bij grotere ingrepen was de winst zelfs twaalf dagen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.