Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten tevredener over behandeling na betere voorlichting

Patiënten die aanvullende voorlichting krijgen over wat hen te wachten staat na een knieprothese-operatie, zijn tevredener over de behandeling en het behandelresultaat. Hun verwachtingen komen dan beter overeen met het uiteindelijke resultaat. Dat blijkt uit promotieonderzoek van orthopedisch chirurg Jaap Tolk.

De constatering dat artsen vaak tevredener zijn over het resultaat van een knieprothese dan patiënten, was voor Tolk reden om het effect van een goede voorlichting te meten.

Verwachtingen

Ten eerste onderzocht Tolk, die promoveerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de verwachtingen van patiënten als het gaat om het behandelresultaat bij een nieuwe knie op langere termijn. Hij legt in zijn onderzoek het gemiddelde behandelresultaat vast op basis van wat orthopedisch chirurgen in Nederland realistische verwachtingen vinden. Ook analyseerde Tolk op basis van de landelijke registratie orthopedische implantaten hoe groot de kans is op resterende klachten een jaar na een knieprothese-operatie, meldt het Máxima MC. “De situatie is uiteraard verschillend in individuele gevallen, maar we zochten naar een richtlijn.”

Tevredenheid

Daarna onderzocht Tolk of voorlichting over de te verwachten resultaten de tevredenheid kan veranderen. Dat blijkt zo te zijn: patiënten die deze aanvullende voorlichting over realistische verwachtingen kregen, zijn uiteindelijk tevredener over het resultaat van de operatie.

De aanvullende voorlichting bestaat uit een informatiebijeenkomst en aanvullend informatiemateriaal voor thuis en is praktisch van aard. Er wordt door middel van illustraties met gemiddelde verwachtingen antwoord gegeven op vragen als: wanneer kan ik weer autorijden? Wanneer kan ik het huishouden weer zelf doen?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.