Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenfederatie: samen beslissen kan beter

De meeste mensen die contact hebben met huisarts of medisch specialist willen samen beslissen over de vraag of en zo ja welke zorg nodig is. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim 7.000 mensen.

De Patiëntenfederatie constateert op basis van het onderzoek dat er grote stappen worden gezet rond samen beslissen. Toch is er ook nog veel verbeteren. Zo geeft één op de vijf deelnemers aan het onderzoek aan niet bij de keuze voor behandeling of zorg betrokken te zijn geweest.

Afwachten

Iets meer dan de helft van de deelnemers kreeg verschillende mogelijkheden voorgelegd. Dat terwijl er vrijwel altijd meer keuzes zijn. Bijvoorbeeld niets doen of afwachten.

De voordelen, nadelen en risico’s van de verschillende mogelijkheden zijn meestal ruim voldoende of voldoende besproken. Toch werden in 11 procent van de gevallen de nadelen en risico’s onvoldoende besproken. Een belangrijk onderdeel van samen beslissen is het bespreken van de persoonlijke situatie en de wensen van de patiënt en welke zorg daar het beste bij past. Daar is niet altijd (13 procent) of soms alleen gedeeltelijk (23 procent) over gesproken.

Campagne

De Patiëntenfederatie wil samen beslissen tot een vanzelfsprekendheid maken. Daarom neemt zij het voortouw bij de verdere ontwikkeling van de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek. Daarnaast in het beschikbaar en vindbaar maken van betrouwbare behandelkeuzehulpen en het toegankelijker maken van samen beslissen voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

 

Lees ook
Tools voor samen beslissen aangepast voor coronapatiënten

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.