Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patientflow is nieuwe diamant van Karolinska’

In de nieuwe organisatiestructuur van Karolinska Universiteitsziekenhuis is de reis van patiënten als een flow. Zonder onnodige stops zien patiënten de juiste specialist op het juiste moment.

“De klassieke ziekenhuisorganisatie van vakgroepen rond organen zorgt in de praktijk voor zo veel haperingen”,  zegt Anders Ahlsson, uitvoerend directeur van het thema hart en vaat, in een achtergrondverhaal in Zorgvisie. “De reis van patiënten was als een stoptrein van vakgroep naar vakgroep. Patiënten veranderen, ze verwachten meer service.”

Zeven thema’s

Karolinska Universiteitsziekenhuis in Stockholm heeft, onder leiding van oud-CEO Melvin Samsom, in 2016 en 2017 alle vakgroepen en divisies opgeheven. De zorg is nu georganiseerd in zeven thema’s en 170 zorgpaden. “De patientflow is de diamant van Karolinska’”, zegt Ahlsson. ‘Van alle patiënten is 80 procent eenvoudig te plaatsen in een van de zorgpaden. Voor de overige 20 procent is dat lastiger, omdat ze meerdere aandoeningen hebben. Dat zijn dikwijls ouderen met Parkinson, diabetes, hartfalen en/of dementie.”

Leren van fouten

De ‘Value driven healthcare’-revolutie van Karolinska inspireert Nederlandse bestuurders en medisch specialisten, blijkt tijdens een studiereis die Morgens in januari heeft georganiseerd. Ze proberen te leren van de fouten die de Zweden hebben gemaakt. Lees het hele verslag van de studiereis die Morgens in januari heeft georganiseerd op Zorgvisie.nl of in het Zorgvisie Magazine dat 21 juni verschijnt.

Steun verloren

Daarin weerspreekt oud-CEO Melvin Samsom de stelling dat de kanteling van de ziekenhuisorganisatie te snel ging. Ahlsson bewondert het leiderschap van Samsom, maar erkent dat hij de steun van de ‘senior medisch leiders’ heeft verloren.

Karolinska gaat de klok zeker niet terugdraaien, stelt Annika Tibell, die de honeurs als CEO waarnam tot Björn Zoëga op 29 januari aantrad als nieuwe CEO. Wel zijn er 56 kwaliteitsrisico’s geïdentificeerd waarmee het ziekenhuis aan de slag gaat. “Met Samsom zijn we van A naar B gegaan’, zegt Tibell. ‘Nu gaan we van B naar C. Onze focus ligt nu op de patientflows.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.