Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntgerichte zorg bij duimbasisartrose vermindert stress

De mening van de patiënt zou doorslaggevend moeten zijn bij de behandeling van duimbasisartrose. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Suzanne Wilkens.

In dit proefschrift staat  shared decision making centraal. Over het algemeen wordt de keuze voor behandeling grotendeels beïnvloed door kenmerken en voorkeuren van de chirurg, maar
de mening van de patiënt zou de doorslaggevende factor moeten zijn bij de beslissing voor de behandeling.Een keuzehulp met objectieve informatie over een diagnose, de behandelopties en de mogelijke voor- en nadelen vergroot de betrokkenheid van patiënten in de beslissing omtrent behandeling, aldus Wilkens.

Drijfveren

Duimbasisartrose een normaal aspect van het menselijke verouderingsproces. Psychosociale factoren lijken primaire drijfveren bij het zoeken van medische hulp. Wilkins pleit ervoor
psychosociale factoren in acht te nemen en zo uitkomsten van behandeling, ongeacht het type behandeling, positief te beïnvloeden.

Acceptatieproces

Vaak zijn ziekte-inzicht, aanpassing aan het verouderingsproces en geruststelling dat het veilig is om de hand te gebruiken belangrijke aspecten in het acceptatieproces van de patiënt. De meeste patiënten die dit beseffen, zullen volgens Wilkens niet kiezen voor een chirurgische ingreep.

Download het proefschrift

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.