Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntportalen: vijf tips voor succes

Het gebruik van een online portaal blijft vaak laag; slechts 15 tot 20 procent van de patiënten maakt er gebruik van, zo blijkt uit onderzoek van Nictiz. Bij het Radboudumc steeg het aantal aanmeldingen naar bijna 60 procent. Vijf tips van Liesbeth Langehuysen, programma manager en projectleider van mijnRadboud.

1. Verleid patiënten laagdrempelig

Patiënten met een afspraak op de polikliniek krijgen voorafgaand aan een bezoek een vragenlijst toegestuurd over MRSA, pijn en vallen. Om die in te kunnen vullen, vragen we de patiënt een mijnRadboud account te activeren. Zo is het voor de patiënt heel logisch en laagdrempelig om het portaal te gaan gebruiken. Patiënten geven ook aan dat ze het fijn vinden om hun behandelteam via het portaal te kunnen benaderen voor niet urgente zaken. Ze hoeven hiervoor niet meer binnen kantoortijden te bellen.

2. Maak het ze gemakkelijk

Gebruiksgemak is een tweede belangrijke factor. Patiënten kunnen zelf de regie pakken in het wijzigen van bijvoorbeeld hun adresgegevens, het maken of annuleren van afspraken en via een fitbit metingen invoeren. Ook is mijnRadboud zowel via het internet als via een app toegankelijk. Op dit moment  zijn er zo’n 18.357 app-gebruikers. Ook is er een koppeling met verschillende gezondheidsapps.

3. Verzamel alle informatie op één plek

Patiënten kunnen online hun afspraak voorbereiden: een zorgverlener kan bijvoorbeeld voorafgaand aan een afspraak een vragenlijst klaar zetten en met die informatie goed voorbereid het consult starten. En we verwijzen patiënten ter voorbereiding op een onderzoek of behandeling gericht naar de informatie op onze website die voor hen relevant is. Wie vragen heeft, kan die online stellen. Dus ze vinden die informatie op één plek.

4. Luister goed

Goede zorg begint met goed luisteren. Daarvoor doen we onder andere tevredenheidsonderzoek. Daarin werd bijvoorbeeld de reactiesnelheid bij vragen van patiënten genoemd als verbeterpunt. Net als het sneller beschikbaar stellen van en uitleg geven bij gegevens zoals labuitslagen. Ook geven patiënten aan dat er nog een verbeterslag gemaakt kan worden in het begrijpelijk maken van de medische begrippen en informatie over ziektebeelden, bijvoorbeeld door een link te maken naar www.radboudumc.nl  waar meer informatie te vinden is hierover.

 5. Voer verbetermaatregelen door

Naar aanleiding van wat we horen, passen we dingen aan. Zo is een aantal functionaliteiten binnen mijnRadboud toegevoegd of gewijzigd. En maken we steeds meer zichtbaar voor de patiënt in mijnRadboud, het dossier wordt steeds vollediger. De patiënt kan zelf zijn gegevens inzien en downloaden en hoeft dus niet het dossier op te vragen omdat deze zelf al bij veel gegevens kan. Voorbeelden daarvan zijn dat we de labuitslagen met drie in plaats van zeven dagen vertraging open zetten voor patiënten, zijn notities (zoals het nazorgplan, notulen van een familiegesprek, overdracht van verpleegkundigen en wondzorg) inzichtelijk binnen mijnRadboud voor de patiënt en zijn radiologieverslagen (met vertraging) beschikbaar gesteld.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.