Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PCR-test voorspelt welke kankermedicijnen aanslaan bij wie

InnoSIGN uit Eindhoven heeft een PCR-test ontwikkeld waarmee naar eigen zeggen gepersonaliseerde medicatie voor kankerpatiënten een stap dichterbij komt. De test brengt het mRNA in kaart. Dat meldt Innovation Origins, een onafhankelijk journalistiek platform.
pcr-test kankermedicijnen
PCR-test in lab. Beeld: salomonus_ / stock.adobe.com

Een gerichte, gepersonaliseerde behandeling van kanker is met deze PCR-test een stap dichterbij, dat zegt Paul van de Wiel, celbioloog, mede-oprichter en CEO van start-up InnoSIGN op Innovation Origins. Hij legt uit hoe het werkt: “Als iemand kanker heeft, is de activiteit in een cel verstoord en dat kun je ‘aflezen’ uit het mRNA.”

Database

De onderzoekers kijken naar de signaaltransductiepaden, dat zijn de regelmechanismes in de cel. In de afgelopen jaren is een database ontwikkeld met de activiteit van signaaltransductiepaden van meer dan 100.000 verschillende cellen en weefsels.

Uitslag binnen paar uur bekend

Bij de ontwikkelde PCR-test wordt het mRNA uit een stukje tumorweefsel gehaald en op een testplaat met een vloeistof aangebracht. Op basis van 96 verschillende mRNA-moleculen kunnen de scores van de zeven signaaltransductiepaden bepaald worden door de software. De uitslag is binnen een paar uur bekend.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.