Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pieter de Bey: ‘VBHC raakt de kern’

Pieter de Bey is sinds december 2017 directeur van Santeon. Dit samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen heeft value based healthcare benoemd tot leidend principe.

De Bey: “We geloven dat VBHC hoort bij de kern van het werk dat we doen. We willen echt denken vanuit waarde voor de patiënt en focussen op de resultaten die voor hem het meest van belang zijn. Op die manier willen we de beste zorg van Nederland leveren.”

Inherent

Wat de waarde voor de patiënt is, wordt samen met patiënten en patiëntenverenigingen bepaald, dat is inherent aan VBHC. De Bey: “Je kunt alleen waarde toevoegen op het niveau van aandoeningen of patiëntgroepen. Uitkomsten definiëren op specialisme-niveau gaat niet, bovendien is waarde voor de patiënt het resultaat van teamwerk.”

De Santeon-ziekenhuizen hebben momenteel een verbetercyclus ingericht voor acht aandoeningen waarbij patiëntwaarde en het meten van uitkomsten centraal staat. Voor dit jaar staan er nog drie op het programma: coronair vaatlijden, reumatologische aandoeningen en inflammatoire darmaandoeningen.

Extern transparant

Er wordt eerst intern een start gemaakt met het delen van uitkomsten en verbetersuggesties. Pas als na ongeveer 1,5 jaar de data stabiel is en de eerste verbeterresultaten duidelijk zijn, is het tijd om met de resultaten ook naar buiten te gaan. De Bey: “Onze professionals werken intensief samen waarbij vertrouwen wordt verkregen in de data en methodologie, daarna pas is het tijd om ook extern transparant te worden.”

Kennisplatform

Kennis delen is een belangrijk onderdeel van VBHC. Vandaar dat Santeon ervoor gekozen heeft zich als kennispartner bij Qruxx aan te sluiten. “We kunnen hier in Nederland voorop lopen op het gebied van VBHC. Om dat te bereiken is een kennisplatform waar we allemaal van elkaar kunnen leren onmisbaar. Vandaar dat we blij zijn met Qruxx.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.