Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pijn, benauwdheid, angst en depressieve klachten nauwelijks gemeten bij laatste levensfase patiënt

Pijn, benauwdheid, angst en depressieve klachten worden nog maar zeer beperkt op gestandaardiseerde manier gemeten bij patiënten die in de laatste levensfase verkeren. Zorgverleners denken er duidelijk wel aan, blijkt uit bestudering van patiëntendossiers, maar doordat ze niet gestandaardiseerd worden geregistreerd is het moeilijk om het effect van interventies te meten.

Onderzoekers van Nivel beoordeelden in totaal zo’n 3.000 dossiers van in 2019 in het ziekenhuis overleden patiënten. Aan dit dossieronderzoek hebben twintig Nederlandse ziekenhuizen deelgenomen: vier academische ziekenhuizen, zes topklinische ziekenhuizen en tien algemene ziekenhuizen.

Pijn

Pijn wordt relatief nog vaak gestandaardiseerd vastgesteld. Bij ruim 63 procent van de mensen die overleden in een ziekenhuis is pijn gestandaardiseerd gemeten. Bij bijna een kwart van hen was de pijnscore hoger of gelijk aan 4 (matige pijn), op een schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (ergst denkbare pijn).

Vooral het hebben van angst of depressieve klachten en somberheid wordt zeer weinig gestandaardiseerd gemeten. Vaak staat er in de dossiers wel iets genoteerd over depressieve klachten of somberheid bij de patiënt, waaruit blijkt dat de zorgverlener daarvoor wel aandacht heeft, ook al zijn die symptomen niet gestandaardiseerd gemeten.

Effect meten

“Echter als je het effect van interventies gericht op het voorkomen of verlichten van pijn en andere symptomen van de patiënt inzichtelijk wil maken en wil monitoren, is een gestandaardiseerde methode aan te raden”, schrijven de onderzoekers. Die merken wel op dat dit lastig kan zijn bij patiënten in de laatste levensfase. Bijvoorbeeld als ze niet meer aanspreekbaar zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.