Zuid-Limburg wil zich profileren als innovatieregio voor nieuwe en duurzamere zorgvormen. Daa rom is er de afgelopen jaren ervaring opgedaan met anderhalvelijnszorg in drie proeftuinen. Zo’n twintigduizend patiënten hebben deelgenomen aan de pilot, die het aantal tweedelijns doorverwijzingen vanuit de huisartsenzorg moet beperken. Woensdag 28 maart zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.
Laagdrempelig
In de pilot ziet de specialist uit het ziekenhuis zijn patiënten in eerstelijnssetting. Dat kost de patiënt geen eigen risico. “Streven is dat de zorg laagdrempelig is, maar ook dat er gepaste zorg wordt geboden: op de juiste plaats, voor en door de juiste persoon en voor de juiste prijs”, aldus Maastricht UMC+, medesubsidieverstrekker van de pilot. Bovendien zijn de wachttijden voor de patiënt kort. De deelnemers konden binnen drie tot vijf dagen bij de specialist terecht.
Tarief omlaag
Uit de pilot blijkt echter wel dat het tarief van anderhalvelijnszorg omlaag moet. “Dat is bij aanvang te hoog ingeschat en te weinig kostenbesparend’, vertelt Ruwaard aan de Limburger. CZ en VGZ gaan over de tarieven in gesprek met de zorgbestuurders. Het Zuyderland Medisch Centrum en het Maastricht UMC+ geven te kennen achter de anderhalvelijnszorg te staan.
Bron: Zorgvisie