Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot anderhalvelijnszorg succesvol in Zuid-Limburg

De pilot anderhalvelijnszorg in de Zuid-Limburgse proeftuinen lijkt succesvol. Patiënten zijn tevreden en het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis daalt.

Zuid-Limburg wil zich profileren als innovatieregio voor nieuwe en duurzamere zorgvormen. Daa rom is er de afgelopen jaren ervaring opgedaan met anderhalvelijnszorg in drie proeftuinen. Zo’n twintigduizend patiënten hebben deelgenomen aan de pilot, die het aantal tweedelijns doorverwijzingen vanuit de huisartsenzorg moet beperken. Woensdag 28 maart zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

Laagdrempelig

In de pilot ziet de specialist uit het ziekenhuis zijn patiënten in eerstelijnssetting. Dat kost de patiënt geen eigen risico. “Streven is dat de zorg laagdrempelig is, maar ook dat er gepaste zorg wordt geboden: op de juiste plaats, voor en door de juiste persoon en voor de juiste prijs”, aldus Maastricht UMC+, medesubsidieverstrekker van de pilot. Bovendien zijn de wachttijden voor de patiënt kort. De deelnemers konden binnen drie tot vijf dagen bij de specialist terecht.

Tarief omlaag

Uit de pilot blijkt echter wel dat het tarief van anderhalvelijnszorg omlaag moet. “Dat is bij aanvang te hoog ingeschat en te weinig kostenbesparend’, vertelt Ruwaard aan de Limburger. CZ en VGZ gaan over de tarieven in gesprek met de zorgbestuurders. Het Zuyderland Medisch Centrum en het Maastricht UMC+ geven te kennen achter de anderhalvelijnszorg te staan.

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.