Patiëntperspectief

Platform waardegedreven geboortezorg vernieuwd

Het platform Waardegedrevenzorg.nl is vernieuwd. Vanaf deze maand zijn hier ook de resultaten te vinden van het project Bespreken Uitkomsten van de Zwangerschap met de Zwangere (BUZZ).

Het project BUZZ liep van september 2018 tot juli 2021. Binnen het project implementeerden zeven verloskundige samenwerkingsverbanden (vsv’s) waardegedreven geboortezorg en gezamenlijke besluitvorming. Hun ervaringen, resultaten, tips en praktische hulpmiddelen zijn nu te vinden op Waardegedrevengeboortezorg.nl.

Uitkomstenset Zwangerschap & Geboorte

Met de Uitkomstenset Zwangerschap & Geboorte introduceren de
zeven verloskundige samenwerkingsverbanden een nieuwe werkwijze in de geboortezorg: de cliënt vult op vijf momenten een vragenlijst in, zowel tijdens haar zwangerschap als nog een halfjaar na de bevalling. “Het beantwoorden van de vragen zorgt ervoor dat onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden aan bod komen in de spreekkamer. Hierdoor kan sneller passende zorg worden ingezet. Zowel cliënten als zorgverleners ervaren het invullen en bespreken van vragenlijsten niet als een extra belasting”, aldus de vsv’s.

IT-infrastructuur

De Implementatiehandleiding helpt vsv’s op weg met gezamenlijke besluitvorming met uitkomstinformatie. Voor de implementatie van waardegedreven geboortezorg zijn twee belangrijke randvoorwaarden, zo stellen de vsv’s. “Om uitkomsten te kunnen meten en bespreken, moet er een toegankelijke data- en IT-infrastructuur zijn. Ook is een toegewijde
projectleider vereist om de nieuwe werkwijze te implementeren en te borgen in de organisatie.”

Reacties