Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Platform waardegedreven geboortezorg vernieuwd

Het platform Waardegedrevenzorg.nl is vernieuwd. Vanaf deze maand zijn hier ook de resultaten te vinden van het project Bespreken Uitkomsten van de Zwangerschap met de Zwangere (BUZZ).

Het project BUZZ liep van september 2018 tot juli 2021. Binnen het project implementeerden zeven verloskundige samenwerkingsverbanden (vsv’s) waardegedreven geboortezorg en gezamenlijke besluitvorming. Hun ervaringen, resultaten, tips en praktische hulpmiddelen zijn nu te vinden op Waardegedrevengeboortezorg.nl.

Uitkomstenset Zwangerschap & Geboorte

Met de Uitkomstenset Zwangerschap & Geboorte introduceren de
zeven verloskundige samenwerkingsverbanden een nieuwe werkwijze in de geboortezorg: de cliënt vult op vijf momenten een vragenlijst in, zowel tijdens haar zwangerschap als nog een halfjaar na de bevalling. “Het beantwoorden van de vragen zorgt ervoor dat onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden aan bod komen in de spreekkamer. Hierdoor kan sneller passende zorg worden ingezet. Zowel cliënten als zorgverleners ervaren het invullen en bespreken van vragenlijsten niet als een extra belasting”, aldus de vsv’s.

IT-infrastructuur

De Implementatiehandleiding helpt vsv’s op weg met gezamenlijke besluitvorming met uitkomstinformatie. Voor de implementatie van waardegedreven geboortezorg zijn twee belangrijke randvoorwaarden, zo stellen de vsv’s. “Om uitkomsten te kunnen meten en bespreken, moet er een toegankelijke data- en IT-infrastructuur zijn. Ook is een toegewijde
projectleider vereist om de nieuwe werkwijze te implementeren en te borgen in de organisatie.”

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Sinds 2019 maken we met één redactie deze twee titels én Qruxx, ons platform over waardegedreven zorg. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.