Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praatplaat over nierfalen helpt bij het maken van keuze voor behandeling

Samenwerkingsverband mProve heeft een praatplaat ontwikkeld over de werking van de nieren en nierfalen. Die is bedoeld als visuele ondersteuning tijdens het voorlichtingsgesprek over nierfalen tussen zorgverlener en patiënt. De praatplaat wordt officieel in gebruik genomen tijdens de landelijke Week van de Alfabetisering die dit jaar is gestart op 9 september.

De praatplaat is in eerste instantie gemaakt voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden. Van elke tien volwassen Nederlanders zijn er drie minder goed in staat om informatie over gezondheid en zorg goed te begrijpen. Zij kunnen daardoor minder goed beslissingen nemen over hun eigen gezondheid en leefstijl.

Dagelijks leven

Lage gezondheidsvaardigheden gaan vaak hand in hand met laaggeletterdheid of met lage digitale vaardigheden. En juist als het gaat om beslissingen die een grote invloed op het dagelijks leven hebben, is het belangrijk dat patiënten goed begrijpen wat er met hen aan de hand is, wat eraan gedaan kan worden en wat dat betekent voor hun dagelijks leven.

Voortouw

Het is de ambitie van mProve om moeilijke medische informatie begrijpelijk te maken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft het voortouw genomen bij de ontwikkeling van de praatplaat nierfalen.

Ingewikkeld

Verpleegkundig specialist Heleen Vermaas: “Er is in medische boeken best veel beeldmateriaal beschikbaar over de nieren, maar dat is voor veel patiënten vaak ingewikkeld en onnodig gedetailleerd. Dat maakt het soms lastig om het op een begrijpelijke manier uit te leggen aan onze patiënten. We zijn daarom bij met deze praatplaat. Die kunnen we bij iedereen gebruiken, want de meeste mensen vinden het fijn als moeilijke informatie duidelijk uitgelegd wordt. En bijvoorbeeld ook bij patiënten die onze taal wat minder goed spreken”

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.