De praatplaat is in eerste instantie gemaakt voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden. Van elke tien volwassen Nederlanders zijn er drie minder goed in staat om informatie over gezondheid en zorg goed te begrijpen. Zij kunnen daardoor minder goed beslissingen nemen over hun eigen gezondheid en leefstijl.
Dagelijks leven
Lage gezondheidsvaardigheden gaan vaak hand in hand met laaggeletterdheid of met lage digitale vaardigheden. En juist als het gaat om beslissingen die een grote invloed op het dagelijks leven hebben, is het belangrijk dat patiënten goed begrijpen wat er met hen aan de hand is, wat eraan gedaan kan worden en wat dat betekent voor hun dagelijks leven.
Voortouw
Het is de ambitie van mProve om moeilijke medische informatie begrijpelijk te maken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft het voortouw genomen bij de ontwikkeling van de praatplaat nierfalen.
Ingewikkeld
Verpleegkundig specialist Heleen Vermaas: “Er is in medische boeken best veel beeldmateriaal beschikbaar over de nieren, maar dat is voor veel patiënten vaak ingewikkeld en onnodig gedetailleerd. Dat maakt het soms lastig om het op een begrijpelijke manier uit te leggen aan onze patiënten. We zijn daarom bij met deze praatplaat. Die kunnen we bij iedereen gebruiken, want de meeste mensen vinden het fijn als moeilijke informatie duidelijk uitgelegd wordt. En bijvoorbeeld ook bij patiënten die onze taal wat minder goed spreken”