Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Programma Tijd voor Verbinding moet patiëntveiligheid vergroten

Het programma ‘Tijd voor Verbinding’ (TvV) wil de komende vier jaar de potentieel vermijdbare schade en sterfte in de medisch-specialistische zorg verder terugdringen. Dit moet gebeuren vanuit het ‘leren van de praktijk’.

De lancering van de website www.programmmatvv.nl markeert het startpunt. Naar aanleiding van de Nivel-monitor ‘Zorggerelateerde schade’ hebben de koepels in de medisch-specialistische zorg (NVZ, ZKN, NFU, FMS, V&VN en de Patiëntenfederatie) gezamenlijk het patiëntveiligheidsprogramma geïnitieerd. Dit gebeurde in opdracht van het ministerie van VWS.

Drie thema’s

Het programma richt zich met name op drie specifieke thema’s. De eerste is antistollingszorg, de tweede kwetsbare ouderen en de derde het multidisciplinaire gesprek tussen zorgprofessionals onderling en met de patiënt.

Het nieuwe veiligheidsdenken Safety II en veiligheidsergonomie zijn onderdeel van het programma. Ze vormen de rode draad door de drie thema’s. Gekoppeld aan het programma loopt vanuit ZonMW een onderzoeksprogramma naar Safety II.

Het programma TvV stimuleert en faciliteert het ontstaan van verbindingen en samenwerkingsverbanden tussen zorgprofessionals, instellingen voor medisch-specialistische zorg en patiënten om zo een volgende stap te zetten in het verbeteren van patiëntveiligheid.

Sleutelrol

De communicatiemiddelen van het programma spelen een sleutelrol bij de ontwikkeling en uitvoering van de samenwerking, nauwe afstemming en verbinding tussen verschillende partijen en professionals binnen het programma. De website programmatvv.nl zal in de komende jaren een verzamelplaats worden van goede voorbeelden en praktische tools.

Ook op Qruxx
Lees alles over Safety-II in de KiZ Special 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.