Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Programma Uitkomstgerichte Zorg kan weer door na vertraging door corona

Met enige vertraging door de coronacrisis worden er dit najaar weer stappen gezet in het programma Uitkomstgerichte Zorg. Er is gestart met het ontwikkelen van uitkomstindicatoren voor verschillende aandoeningen, er komt subsidie voor experimenten met nieuwe organisatie- en contractvormen voor de zorg. De ziekenhuizen gaan bovendien aan de slag met de zogenoemde Veranderaanpak voor uitkomstgerichte zorg in de praktijk.

Dat schrijft minister Van Ark (Medische Zorg) in de Voortgangsrapportage II Uitkomstgerichte zorg 2018-2022. Welke uitkomsten van zorg zijn belangrijk voor de patiënt? Om deze vraag te beantwoorden,  is het programma Uitkomstgerichte Zorg in het leven geroepen. Hierin heeft het ministerie van VWS afspraken gemaakt met de partners uit het hoofdlijnenakkoord voor de medisch specialistische zorg. Het programma moet er toe leiden dat de zorg voor patiënten in hun persoonlijke situatie nog verder verbetert. Dat kan onder meer als patiënt en zorgverlener samen beslissen over de behandeling.

Uitkomstinformatie

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft het voortouw genomen om te komen tot meer uitkomstinformatie. Op basis van een eerdere inventarisatie is een selectie van 59 aandoeningen gemaakt die gezamenlijk ruim 50 procent van de ziektelast bedragen. Voor 31 aandoeningen bestaat al een data-infrastructuur voor de uitwisseling van bijvoorbeeld proces- of structuurinformatie over kwaliteit. Bij deze aandoeningen wordt gefocust op het ontwikkelen van specifieke uitkomstensets. Die krijgen een plaats  in die bestaande infrastructuur.

Voor de overige 28 aandoeningen, waarvoor nog geen data-infrastructuur bestaat, zet een werkgroep in op de ontwikkeling van een voor veel aandoeningen te gebruiken geüniformeerde PROM-vragenlijst. In september is gestart is met vier aandoeningen: chronisch nierfalen, knievervanging, pancreascarcinoom en inflammatory bowel diseases (IBD).

Anders organiseren

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil het organiseren en belonen van zorg op basis van uitkomstinformatie stimuleren en ondersteunen. Veel zorgverzekeraars en zorgaanbieders werken aan andere contracten en organisatievormen. Dat brengt  nog veel denk- en uitzoekwerk met zich mee, zo blijkt uit onderzoek.  De tweede tak van dit project is dan ook gericht op het mogelijk maken van experimenteren met en onderzoeken van nieuwe organisatie- en contractvormen. ZonMw komt dit najaar met een subsidie voor initiatieven uit het veld.

Veranderaanpak

De komende maanden staat de Veranderaanpak centraal. Het voortouw ligt bij de NVZ. Het doel is om zorgverleners, zorgaanbieders, patiënten en verzekeraars te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van de gewenste verandering naar uitkomstgerichte Zorg. Daarbij heeft de veranderaanpak drie verschillende, in elkaar overlopende rollen:  informatiespil, inspirator en expert.

Acties

Om die rollen vorm te geven, moet een aantal acties in gang worden gezet, zo laat de minister weten.  Maar de vertraging door covid-19 heeft volgens Van Ark gevolgen voor de acties die in het kader van de Veranderaanpak worden uitgevoerd.

In de zomer van 2021 moeten weer wat stappen in het programma zijn gezet. Zo moet onder meer een publiekscampagne over samen beslissen zijn gestart, moet er een landelijk congres Uitkomstgerichte Zorg zijn gerealiseerd en moet er een keuzehulp-bibliotheek ontwikkeld zijn.

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Sinds 2019 maken we met één redactie deze twee titels én Qruxx, ons platform over waardegedreven zorg. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.