Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Project samen beslissen voor kinderen krijgt groen licht

Het project ‘Een grote stem voor kleine mensen’ wil kinderen in staat te stellen om mee te beslissen over hun zorg. Stichting Kind en Ziekenhuis heeft een subsidie ontvangen van Zorginstituut Nederland om dit te doen.
© Studio Romantic / stock.adobe.com

Kind & Ziekenhuis en zijn samenwerkingspartners kunnen dit najaar starten met het tweejarige project. Het project gaat deel uitmaken van Medische Kindzorg Samenwerking (MKS), de standaard werkwijze voor het organiseren van kindzorg in de eigen omgeving van kind en gezin. Het project richt zich in eerste instantie op kinderen die ook zorg nodig hebben in de eigen omgeving, maar de instrumenten zullen breed toepasbaar worden gemaakt, zo is te lezen op de website van de stichting.

Drie instrumenten

In het project worden drie instrumenten geschikt gemaakt voor de fase in MKS waarin bekeken wordt welke zorg een kind in de eigen omgeving moet krijgen: de hulpbehoeftescan. Het gaat om inzet van de instrumenten Kindtool positieve gezondheid, de IMPACT-tool en de kind-en jeugdversie van de hulpbehoeftescan. “Met deze drie instrumenten kunnen kinderen verkennen en verwoorden wat zij zelf belangrijk vinden als het gaat om hun gezondheid en hun leven, nu en in de toekomst. Ook komen hun eigen waarden, behoeften, doelen en voorkeuren aan bod. Zorgverleners krijgen een training hoe ze kinderen en ouders in het gebruik van de drie instrumenten kunnen ondersteunen”, aldus de stichting.

Via de Ervaringsmonitor van Kind & Ziekenhuis wordt getoetst of kinderen ervaren dat hun stem hiermee ook echt telt en ze dus de juiste zorg krijgen. Met deze informatie kan het proces van Samen beslissen met kinderen verder worden verbeterd.

Kind & Ziekenhuis werkt in het project samen met de andere MKS-partners: Kenniscentrum kinderpalliatieve zorg, Kinderverpleegkunde.nl, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), V&VN Kinderverpleegkunde en Brancheorganisatie Integrale Kind Zorg (BINKZ). Ook nemen deel KinderThuisZorg Nederland, TNV zorgt, diverse experts (waaronder kinderen en ouders van de Adviesraden van Kind & Ziekenhuis) en andere patiëntenorganisaties.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.