Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prom-toolbox biedt hulp

Het selecteren en toepassen van de juiste PROM vragenlijst vraagt om een zorgvuldig proces. De PROM-toolbox ondersteunt met een overzicht van de te zetten stappen in het selecteren van een geschikte PROM en de toepassing daarvan.

Voor diegene die aan de slag wil gaan met PROMs is het moeilijk om het proces te overzien en alle valkuilen te ontwijken. Gelukkig bestaan er al veel ondersteunende documenten zoals rapporten en praktische tools die daarbij kunnen helpen. Maar waar start de zoektocht? Zelf het wiel uitvinden kost veel tijd. En met de toename van praktische tools groeide ook de behoefte aan een gestructureerd overzicht van het selecteren en toepassen van PROMs in de zorgpraktijk.

Een multidisciplinaire projectgroep ontwikkelde samen met experts uit Nederland in opdracht van Zorginstituut Nederland en het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg een toolbox. Deze beschrijft acht stappen voor de selectie en toepassing van PROMs.

Tools
Elke stap bevat een beschrijving van wat deze inhoudt en een verwijzing naar de relevante tools, van selectie tot onderhoud en evaluatie. Daarnaast staat er verdiepende informatie over systematische consensusmethoden, systematisch literatuuronderzoek, interviews en focusgroepen.

Stappen 1 en 3 bevatten een invultabel die u kunt invullen voor uw eigen project. Om alle stappen in de cyclus te illustreren, staan in de toolbox twee voorbeelden uit de praktijk: PROMs voor kinderen met obesitas en PROMs voor patiënten met coronaire hartziekten en boezemfibrilleren.

Acht stappen
De cyclus laat de acht stappen zien, ingedeeld in vier fasen. De cyclus toont de meest gebruikelijke volgorde van de stappen. De praktijk vraagt soms om meer flexibiliteit waarbij stappen worden overgeslagen, herhaald of in een andere volgorde worden gedaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.