Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PROMs: vijf tips voor een hogere respons

Als u een patiëntonderzoek uitzet met de PREM of PROM, wilt u natuurlijk dat zo veel mogelijk patiënten deelnemen. Hoe meer antwoorden, hoe meer inzicht in wat u goed doet en wat beter kan. Maar hoe verhoogt u de respons? Vijf tips.

1. Wees zichtbaar

Maak informatie over het patiëntonderzoek duidelijk zichtbaar voor uw patiënten. Hang posters op, leg flyers neer in wachtkamers en op de balie en laat uw medewerkers patiënten informeren over het onderzoek. Leg hierbij uit waarom u het patiëntonderzoek uitzet. Daarnaast dat u e-mailadressen van uw patiënten wilt verzamelen en registreren en waar u deze voor gebruikt. Als een patiënt zijn e-mailadres geeft voor patiëntonderzoek, is de bereidheid groter om ook daadwerkelijk deel te nemen. Digitaal en geautomatiseerd meten gaat een stuk sneller en ontlast medewerkers op de afdeling.

2. Maak de uitnodiging persoonlijk

Zorg dat u inzicht heeft in uw patiënten en stem de benadering hierop af. Hoe meer de benadering aansluit bij de leefwereld van de doelgroep, hoe groter de kans is dat de uitnodiging en uw verzoek hen goed bereikt. Personaliseer de uitnodigingen en stem ze af op het type behandeling waar de meting over gaat.

3. Investeer in begeleiding van patiënten bij de eerste vragenlijst

Als u patiënten actief ondersteunt bij het invullen de eerste PROMs-vragenlijst, vergroot u de kans dat ze vragenlijsten later in het traject ook invullen. Door een computer of tablet op de afdeling beschikbaar te stellen, kunt u patiënten direct helpen met invullen en zijn resultaten ook direct beschikbaar.

4. Maak de PROM-meting onderdeel van een behandeltraject

Een vragenlijst heeft voor behandelaar én patiënt waarde als er ook iets mee wordt gedaan. Geef aandacht aan de uitkomsten door deze samen te bespreken in een consult. U krijgt er inzicht en waardering voor terug. Zorg dat deze werkwijze van informeren en samen bespreken vast onderdeel wordt van het werkproces.

5. Laat resultaten zien

Laat patiënten zien dat u wat doet met hun mening en de tijd die ze hebben gestoken in het invullen van de vragenlijst. Dat vergroot draagvlak voor deelname.
Maak resultaat visueel door op de website of met posters of flyers inzicht te geven in de uitkomsten en wat u doet om te verbeteren. En stimuleer uw medewerkers door pluimen en verbeterpunten te delen en een trendrapportage met de vooruitgang te tonen.

Bron: Mediquest

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.