Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychiatrische instellingen verbeteren suïcidepreventie met uitkomsten

Het Suicide Prevention Action Network in Healthcare (SUPRANET Care) wil op basis van uitkomsten en onderlinge vergelijking de kwaliteit van de suïcidepreventie in psychiatrische instellingen in Nederland verbeteren. Door het delen van best practices en implementatiestrategieën moeten verschillen tussen de instellingen verdwijnen en is het streven om het aantal suïcides in de instellingen terug te brengen naar nul.

Onlangs verscheen een onderzoek naar de implementatie van de multidisciplinaire richtlijn voor diagnose en behandeling van suïcidaal gedrag in 24 psychiatrische instellingen in Nederland in het International Journal of Environmental Research and Public Health, een paar maanden later gevolgd door een haalbaarheidsonderzoek van SUPRANET Care in BMJ Open. Beide publicaties zijn begeleid door Jan Mokkenstorm, werkzaam op de afdeling Psychiatrie van het Public Health Research Instituut van VUmc en GGZ in Geest en directeur van bij 113 Zelfmoordpreventie

In het eerste onderzoek is bij 24 instellingen gedurende twee jaar nagegaan in hoeverre een gerichte scholing en begeleiding van de richtlijn leidde tot implementatie van de adviezen en verandering van het beleid en de praktijk van suïcidepreventie. De voortgang is gemeten met de Suïcide Preventie Monitor die aanvankelijk zes en later  tien domeinen van suïcidepreventie scoorde. Ieder half jaar tussen 2015 en 2017 is de stand van zaken beoordeeld.

Verschillen

De monitor bracht aan het licht dat de instellingen op vier van de tien domeinen vooruitgang boekten: ontwikkeling van een organisatiebreed suïcidepreventiebeleid, monitoring en trendanalyse van het aantal suïcides, evaluatie na een suïcide en scholing van de psychiaters. Bij zes punten veranderde de situatie niet, zoals samenwerking met zorgverleners buiten de instelling, scoren en evalueren van suïcidepogingen, routinediagnostiek van suïcidaliteit van patiënten en het betrekken van naaste verwanten of verzorgenden in de hulpverlening. Bovendien toonde de monitor forse verschillen aan in de suïcidepreventie van de 24 instellingen.

Benchmark

De Suïcide Preventie Monitor wordt de komende drie jaar voortgezet. Daarnaast was het onderzoek aanleiding tot de oprichting van het Suicide Prevention Action Network in Healthcare  (SUPRANET Care) waar veertien psychiatrisch instellingen aan deelnemen. In dit beveiligde netwerk wisselen de instellingen patiënten- en praktijkgegevens met betrekking tot suïcidepreventie uit en analyseren ze de resultaten op belangrijke trends. Deze benchmark maakt het mogelijk om van elkaar te leren door best practices uit te wisselen. Doel is om de zorg zo te verbeteren dat geen enkele patiënt meer in de instelling door suïcide overlijdt. Het project wordt begeleid door 113 Zelfmoordpreventie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.