Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc en Bernhoven bundelen zorg

Ziekenhuis Bernhoven, en het Radboudumc hebben eind augustus een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Patiënten hoeven hierdoor minder te worden doorverwezen en kunnen vaker direct worden behandeld.

Op dit moment geven de twee partijen in vijf pilotprojecten concreet invulling aan de zorg voor patiënten in de regio.

Yvette Gooskens, werkzaam als oorarts in Bernhoven:  “We hebben onze uitleg, indicatiestelling, folders, protocollen, operatietechnieken, protheses en nazorg in Bernhoven volledig gelijk getrokken met die van de otologie-afdeling van het Radboudumc. Hierdoor kunnen patiënten met een verwijzing voor bijvoorbeeld trommelvliessluitingen of problemen aan de gehoorbeenketen nu ook in Bernhoven terecht. Voordeel is dat patiënt sneller terecht kan zowel op de poli als voor een operatie.”

Lijnen korter

Het Radboudumc heeft hierdoor meer ruimte voor zorgvragen waarbij de expertise van een universitair medisch centrum noodzakelijk is. Ook zijn dankzij de samenwerking de lijnen veel korter waardoor het bespreken van een patiënt voor laagdrempelig is geworden.  Gooskens: “Maandelijks is er een videoconferentie met een oorchirurg uit het Radboudumc waarbij we in elkaars dossiers, scans en hoortesten kunnen kijken. We bespreken dan patiënten waarbij ik graag een advies wil over de behandeling van mijn patiënt. Dit heeft als voordeel voor de patiënt dat deze dan niet meer fysiek gezien hoeft te worden in het Radboudumc voor een second opinion.”

Klinische studies

Niet alleen op het gebied van KNO-zorg wordt concreet invulling gegeven aan de gezamenlijke zorg voor patiënten, ook de afdelingen Maag, Darm en Leverziekten werken inmiddels op deze manier samen. Patiënten die bij Bernhoven onder behandeling zijn kunnen dankzij de samenwerking ook in klinische studies van het Radboudumc deelnemen. Ook hHet gebruik maken van elkaars kennis zoals bij de inzet van 3D-techniek draagt bij aan betere zorg. Met de samenwerking wordt het bovendien eenvoudiger om bij capaciteitsvraagstukken of inzet van specifieke expertise personeel uit te wisselen.

Lees ook: Bernhoven: meer kwaliteit met minder zorgkosten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.