Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc en CWZ wisselen beelden digitaal uit

Het Radboudumc en CWZ zijn gestart met het digitaal uitwisselen van beelden via het zogeheten XDS-netwerk. Deze beveiligde verbinding maakt het voor het eerst mogelijk dat de twee verschillende elektronische patiëntendossiers en beeldopslagsystemen van de Nijmeegse ziekenhuizen met elkaar communiceren.

De uitwisseling vindt in eerste instantie plaats tussen de afdelingen neurologie en neurochirurgie. Jaarlijks komen er op de spoedeisende hulp van CWZ ongeveer 500 mensen met een herseninfarct en in het Radboudumc zo’n 300. Snelheid is in deze situaties geboden en dat geldt ook bij traumatisch hersenletsel. Met de XDS-viewer kunnen neurologen en neurochirurgen in beide ziekenhuizen snel de beelden bekijken. 

De ambitie is dat ook andere specialismen XDS gaan gebruiken. Niet alleen voor het uitwisselen van beelden, maar ook voor correspondentie, rapporten, uitslagen enzovoort. De voordelen voor patiënten zijn groot. Bijvoorbeeld voor mensen die op twee locaties worden behandeld. Of mensen die voor een operatie naar het ene ziekenhuis gaan en de vervolgzorg krijgen in het andere.

Netwerkgeneeskunde

Ewoud van Dijk, neuroloog in het Radboudumc: “Artsen in beide ziekenhuizen werken binnen allerlei specialismen nauw met elkaar samen. Een voorwaarde voor deze ‘netwerkgeneeskunde’ is een goede en veilige informatieoverdracht. Dit is een belangrijke mijlpaal. We moeten het met de hele regio zo gaan doen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.