Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc wil traumazorg herstructureren met Expertisecentrum Kindertrauma

Het Radboudumc start met een Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg. Het centrum gaat zorg bieden aan kinderen met zwaar letsel en de gevolgen daarvan. Met het centrum wil het umc in Nijmegen de bestaande traumazorg anders structureren.
© Studio Romantic / stock.adobe.com

Jaarlijks raken in Nederland 300 tot 350 kinderen zwaargewond door onder meer zware verkeersongevallen, ongelukken in huiselijke kring, het spelen met vuur(werk), een val van hoogte of kindermishandeling. De zorg voor meervoudig of ernstig gewonde slachtoffers wordt in Nederland door elf traumacentra uitgevoerd, voor zowel volwassenen als kinderen. Maar kinderen zijn geen kleine volwassenen, stelt het Radboudumc. Het Nijmeegse umc biedt in het Amalia kinderziekenhuis al specialistische zorg voor kinderen met complexe aandoeningen. In het nieuwe Expertisecentrum Kindertrauma- en brandwondenzorg wordt ook de traumazorg gebundeld.

Specialistisch team

Het nieuwe centrum heeft een specialistisch team voor de traumazorg voor kinderen. Het team bestaat uit onder meer kindertraumachirurgen, kinderanesthesisten, kinderneurologen, pedagogisch medewerkers, kinderrevalidatieartsen en kinderpsychologen een speciale IC geheel ingericht voor kinderen. Ook beschikt het over alle faciliteiten voor kindertraumazorg: van een kindertraumakamer tot een hartlongmachine (ECMO).

Psychosociale risicofactoren

Ongeveer een derde van de zwaargewonde kinderen en hun ouders ontwikkelt, door een ongeval en/of de impact van de medische behandelingen als gevolg daarvan, stress, of wel PTSS. In het nieuwe centrum worden daarom het kind en de ouders op zowel algemene psychosociale risicofactoren als op PTSS gescreend. Het centrum werkt samen met ziekenhuizen en revalidatiecentra in de regio zodat het kind ook in de volgende fasen de benodigde zorg krijgt, zo dicht mogelijk bij huis.

Kindermishandeling

Tot slot besteedt het nieuwe expertisecentrum van het Radboudumc speciale aandacht aan kindermishandeling en nalatigheid. Dit komt voor bij ruim 40 procent van de zwaargewonde kinderen onder de 5 jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.