De Samen Beslissen campagne trapte op 6 september af. Om de effecten van deze campagne te meten, is in juni 2021 al een nulmeting uitgevoerd onder zorggebruikers en zorgverleners. Eind oktober en begin november is vervolgens een tussenmeting verricht.
Tussenstand
Tijdens de bijeenkomst loodste Caroline de Moor, campagnemanager Samen Beslissen, de deelnemers in vogelvlucht door de eerste resultaten van de campagne. “De verschillen tussen de voor- en tussenmeting zijn klein, maar we zien een positieve tendens”, aldus de campagnemanager. Uit de tussenmeting blijkt dat zorggebruikers die de Samen Beslissen campagne zeker of misschien hebben gezien, vaker aangeven samen beslist te hebben dan de non-exposed groep. Verder zijn twee van de vijf doelgedragingen – voorbereiding en vooraf nadenken op een gesprek – gestegen.
Daarnaast zijn de doelstellingen ‘de zorgverlener vraagt aan de patiënt vraagt wat belangrijk voor hem’ en ‘de zorgverlener geeft de patiënt het gevoel dat hij mag meebeslissen’ behaald. Het opzoeken van informatie blijkt nog relatief weinig te gebeuren. En over van tevoren met een bekende praten over het onderwerp bestaat nog steeds de meeste onverschilligheid.
Aansluiting andere branches
Het live gaan van de Samen Beslissen campagne leidde ook tot enthousiasme in andere zorgbranches en de komst van zeven nieuwe partners. Waaronder de verenigingen van bedrijfsartsen, apothekers, tandartsen en ggz-professionals. Daardoor committeren zich nog eens 45.000 zorgprofessionals aan de zorgbeweging Samen Beslissen. “Zij gaan de campagne ook uitdragen naar hun doelgroep”, aldus De Moor.
Amsterdam UMC
Hoogleraar Dirk Ubbink vertelde tijdens de bijeenkomst hoe het Amsterdam UMC de landelijke campagne benut heeft om eigen activiteiten op te starten rondom Samen Beslissen. Zo maakte het academische ziekenhuis gebruik van de posters, banners en neurocasts op de poliklinieken en besteedde het op Intranet aandacht aan de Samen Beslissen campagne. Daarnaast ontplooide Amsterdam UMC voorafgaand aan de campagne zelf al diverse initiatieven, zoals een maandelijkse interviewreeks met een professional of patiënt die betrokken is bij samen beslissen. “Verder organiseren we elke maand een webinar, bijvoorbeeld over de Samen Beslissen campagne en over handvatten voor verpleegkundigen om samen beslissen in de praktijk toe te passen.
In het gesprek tussen de hoogleraar en de campagnemanager van Samen Beslissen werd ook de aansporing gedaan eigen campagnemateriaal te maken. “Maak de campagne zo persoonlijk mogelijk voor afdelingen en professionals”, gaf Ubbink als tip. Via een tool kunnen professionals in vier stappen een uiting maken die uitnodigt tot samen beslissen en is toegespitst op de doelgroep. Verder kunnen professionals social media video’s en ander campagnemateriaal downloaden en zijn er samen beslissen koffiebekers te bestellen.

Toolkit
Karin van Beek, adviseur patiëntenbelang bij Patiëntenfederatie Nederland, toonde hoe zorgprofessionals de toolkit Samen Beslissen voor bijeenkomsten met patiënten en naasten kunnen inzetten. Deze toolkit – bestaande uit vijf hulpmiddelen – is sinds 1 februari beschikbaar op het platform Uitkomstgerichte Zorg. “Wat je terug hoort is dat de producten in de toolkit panklaar zijn om direct toe te passen tijdens een bijeenkomst”, aldus Van Beek.
De toolkit bestaat uit een draaiboek dat professionals op weg helpt in het organiseren, voorbereiden en uitvoeren van bijeenkomsten over samen beslissen voor patiënten. “Deze is zowel voor fysieke als digitale bijeenkomsten geschikt.” Daarnaast bestaat de toolkit uit ondersteunende documenten en werkvormen. Zo is er een basispresentatie met informatie over samen beslissen, zijn er films met ervaringen en tips van patiënten, is er een presentatie te vinden genaamd Dit vind ik belangrijk met vragen die patiënten inzicht geven in wat zij belangrijk vinden en een stellingspel die samen beslissen moet stimuleren. “Wat we terug horen is dat gebruikers de toolkit waardevol, makkelijk in te zetten en tijdbesparend vinden.”

De Veranderaanpak
De bijeenkomst werd afgesloten met meer informatie over De Veranderaanpak, een uitleenconstructie van ambassadeurs en coaches ontvangen zorgprofessionals kennis en ondersteuning om van uitkomstgerichte zorg een succes te maken.