Eén kwaliteitsdashboard met slechts tien indicatoren dat laat zien wat de kwaliteit van zorg is in alle ziekenhuizen. Dat was de droom van het NFU-programma ‘Sturen op kwaliteit’, vertelt VUmc-bestuurder Mark Kramer bij het Lagerhuisdebat Sturen op kwaliteit dat de NFU organiseert op 25 januari in Hilversum.
Ziekenhuisbestuurders, wetenschappers, toezichthouders, medisch specialisten en patiënten discussiëren onder leiding van Tom van ’t Hek over kwaliteit van ziekenhuiszorg. “Maar het ene dashboard voor Nederland is een illusie”, zegt Kramer in Zorgvisie. “We kwamen er al snel achter dat elk ziekenhuis een eigen set kwaliteitsindicatoren nodig heeft. Die set is afhankelijk van wat er in de lokale setting nodig is.”
Meten om te verbeteren
Ziekenhuizen verzamelen bergen aan kwaliteitsinformatie waar niets mee wordt gedaan. Die is alleen bedoeld voor verantwoording aan externe partijen. Het NFU-programma Sturen op kwaliteit, gefinancierd door het Citrienfonds, wil dat ziekenhuizen kwaliteitsinformatie kunnen gebruiken om de zorg te verbeteren. Zo bracht het Radboudumc het aantal relevante kwaliteitsindicatoren terug van 122 naar 15.
Actiekaart voor bestuurders
In de discussie blijkt de meningen zijn verdeeld over wie de regie moet nemen als het gaat om kwaliteitsverbetering in regio’s. Er zijn deelnemers die vinden dat de dominante verzekeraar het voortouw moet nemen. Anderen vinden juist dat academische of topklinische ziekenhuizen de regie moeten hebben bij kwaliteitsverbeteringen. Weer anderen vinden dat burgers en lokaal bestuur een zware stem moeten hebben. Gelukkig heeft hebben enkele bevlogen bestuurders, in opdracht van de NFU, een actiekaart gemaakt waar precies op staan wat ziekenhuisbestuurders kunnen doen om de kwaliteit van zorg te verbeteren.
Lees het hele artikel op Zorgvisie.