Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Regionale samenwerking voor behandeling alvleesklierkanker succesvol’

Door de invoering van regionale ziekenhuisnetwerken is de kans op een potentieel genezende operatie voor elke patiënt die de diagnose alvleesklieranker krijgt, even groot geworden. Het maakt niet meer uit of de patiënt in een expertisecentrum of regionaal ziekenhuis behandeld wordt.

Dit zegt oncologisch chirurg prof. dr. Ignace de Hingh van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Samen met collega’s uit het Amsterdam UMC en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) deed hij recent onderzoek naar de verwijspatronen en behandeling van meer dan 10.000 patiënten met alvleesklierkanker. Daaruit blijkt dat de zorg verbeterd is. De resultaten zijn gepubliceerd in The British Journal of Surgery.

Vijftien jaar geleden bleek uit onderzoek dat de kans op overlijden na een operatie voor alvleesklierkanker in Nederland te hoog was. De complexe operaties werden in teveel ziekenhuizen in Nederland gedaan. De chirurgen hadden daardoor weinig ervaring met de operatie en het behandelen van complicaties. Hierdoor was de sterfte te hoog.

Kwaliteit verbeteren

Enkele jaren geleden sloeg een groep medisch specialisten de handen ineen om de zorg voor patiënten met alvleesklierkanker in Nederland structureel te verbeteren. Dat gebeurt door continue kwaliteitsmonitoring en wetenschappelijk onderzoek dat plaatsvindt onder de vlag van de DPCG, Dutch Pancreatic Cancer Group.

Patiënten met alvleesklierkanker mochten vanaf toen alleen nog maar worden geopereerd in ziekenhuizen die minimaal twintig van deze operaties per jaar uitvoerden. “Deze aanpak loonde”, stelt De Hingh. “Uit onderzoek bleek dat de kans op overlijden ten gevolge van de operatie daarna sterk daalde.”

Negatieve bijwerking

De maatregel had een onverwachte negatieve bijwerking. “Met het verdwijnen van de kennis van de operatieve behandeling in veel ziekenhuizen, daalde ook de kans dat een patiënt die in een dergelijk ziekenhuis gediagnosticeerd was met alvleesklierkanker uiteindelijk geopereerd werd. Daarmee leken sommige patiënten de kans op een mogelijk genezende operatie uiteindelijk mis te lopen. Vooral patiënten uit een lager sociaal milieu waren daar de dupe van.”

Regionale netwerkvorming

Die uitkomst heeft mede geleid tot regionale netwerkvorming. “Dit houdt in dat ziekenhuizen die geen alvleesklierkanker-operatie uitvoeren, toch aan kunnen sluiten bij de bespreking van hun patiënten in het ziekenhuis in die regio dat die operatie wel uitvoert. Meestal gebeurt dat middels een video-overleg, waar alle betrokken ziekenhuizen bij aanwezig zijn. Op die manier wordt elke patiënt met alvleesklierkanker beoordeeld door experts op dit gebied. Zo zijn alle patiënten verzekerd van de beste behandeling”, concludeert De Hingh.  Inmiddels wordt in vrijwel heel Nederland op deze manier gewerkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.