Het RIVM verzamelt deze data voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van deze interventies, waardoor ze voor toekomstige deelnemers verbeterd kunnen worden.
GLI
Volwassenen die kampen met obesitas kunnen met de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) aan hun leefstijl werken. Bij zo’n interventie besteden de zorgverleners aandacht aan gezonde voeding, bewegen en andere factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, zoals stress en slaapgebrek. De interventie valt sinds januari 2019 onder de basisverzekering.
Verdubbeling
Tussen 31 augustus 2020 en 31 augustus 2021 verdubbelde het aantal deelnemers van 8.646 naar 17.890 deelnemers. De verdubbeling geldt ook voor het aantal declaraties dat is ingediend bij zorgverzekeraars en het totale gedeclareerde bedrag. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM naar de ontwikkeling van de GLI.
Register
Het nieuwe GLI-register is bedoeld voor fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, diëtisten en oefentherapeuten die GLI-programma’s aanbieden. In het register staan gegevens zoals leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Maar ook gegevens over de reden van verwijzing naar de GLI, de zorgverlener en het programma dat gevolgd wordt. De gegevens worden voor waardegedreven onderzoek gebruikt en zijn niet tot de deelnemers te herleiden.
Resultaten
In opdracht van het ministerie van VWS volgt het RIVM de resultaten van de GLI de komende jaren op de voet. Ook kijkt het RIVM naar de financiële aspecten van de interventies en of er voldoende aanbod is in Nederland, zodat deze gezondheidsprogramma’s toegankelijk zijn voor iedereen. Twee keer per jaar zal het RIVM rapporteren over de ontwikkelingen van de GLI.
Door het register kunnen zorgprofessionals ook de resultaten onderling vergelijken. Ook dit kan weer leiden tot een betere behandeling op maat en verbetering van zorg voor mensen met overgewicht.