Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Registratie borstimplantaten verhoogt patiëntveiligheid

Goede registratie van borstimplantaten verhoogt de patiëntveiligheid, blijkt uit de promotie van Babette Becher aan het Erasmus MC in Rotterdam. Met registratie kunnen plastisch chirurgen de kwaliteit van de borstimplantaten en de bijbehorende zorg monitoren en evalueren.
© alimyakubov / stock.adobe.com

Er zijn sinds 2015 in totaal meer dan 55.000 patiënten en 120.000 implantaten geregistreerd. Sinds 2015 registreren plastisch chirurgen bij elke ingreep de kenmerken van patiënt, gegevens over het implantaat en operatieverslagen in de Dutch Breast Implant Registry (DBIR). Becherer toont in haar promotie aan dat deze registratie de veiligheid van de patiënt verbetert. Registratie in de DBIR bewaakt de kwaliteitsgarantie van zowel de implantaten als de ontvangen plastisch chirurgische zorg. Tevens zijn patiënten via het register te traceren wanneer er ineens een terugroepactie nodig is.

Borstimplantaat

Om deze en andere risico’s betrouwbaar te kunnen onderzoeken, begon Becherer met het inzichtelijk maken van de Nederlandse borstimplantaatchirurgie. Hoeveel vrouwen krijgen er jaarlijks een borstimplantaat? Welke implantaten worden er gebruikt? En hoe kunnen we borstimplantaten over de tijd volgen? Ze werkte daarvoor ook internationaal samen met de borstimplantatenregistraties uit Australië, Zweden en Amerika.

Gezondheidsrisico’s

Naast operatie-, en implantaatgerelateerde complicaties, kunnen er ook in het voorstadium problemen optreden. Bijvoorbeeld tijdens het productieproces van de implantaten, wat na een implantatie mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Veiligheid

Marc Mureau, plastisch chirurg in het Erasmus MC en promotor van Becherer, is blij met de studie: “De veiligheid van de patiënt is voor plastisch chirurgen het uitgangspunt voor elke ingreep. Wij zijn trots op de DBIR. Hiermee kunnen we de veiligheid van de patiënt en de kwaliteit van ons vak en onze zorg bewaken en evalueren.”

Kwaliteit

“Mijn onderzoek is pas het begin”, zegt Becherer. “Zaak is en blijft om methoden te ontwikkelen en implementeren waarmee we de kwaliteit van borstimplantaten continu monitoren en disfunctionerende implantaten zo vroeg mogelijk kunnen opsporen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.