Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Registratielast ondermijnt transparantie

Zorgverleners vinden transparantie belangrijk voor het proces van leren en verbeteren, maar ze ervaren de registraties als een last. Dat blijkt uit de vierde jaarlijkse Transparantiemonitor van het Nivel. “Het is van groot belang te zoeken naar manieren om doelmatiger te registreren. Uitwisseling van ervaringen tussen verschillende zorgsectoren kan daarbij helpen”, stellen de onderzoekers.

Transparantie wordt volgens de onderzoekers van het Nivel verschillend ingevuld in verschillende zorgsectoren. Daardoor is transparantie een flexibel begrip geworden dat in de loop der tijd meerdere betekenissen heeft gekregen. Veel initiatieven om de zorg transparant te maken, zijn erop gericht om patiënten te helpen bij het vinden van de best passende zorg. Het Nivel zoomt in zijn rapportage in op het perspectief van de zorgaanbieder. “Zorgaanbieders vinden de ervaringen van patiënten belangrijk om van te leren”, stellen de onderzoekers. “De ervaringen kunnen richting geven aan concrete verbeterplannen om de weg naar de best passende zorg voor toekomstige zorggebruikers te optimaliseren. In de praktijk blijkt dat zij er niet altijd in slagen om de verzamelde ervaringen van patiënten om te zetten in concrete verbeterpunten.”

Kansen

Volgens het Nivel liggen tussen de wens om transparanter te zijn en de registratielast ook kansen.

  • Streef naar doelmatige registratie en benut de verzamelde data voor het verbeteren van kwaliteit van zorg: het is van groot belang te zoeken naar manieren om doelmatiger te registreren. Uitwisseling van ervaringen tussen verschillende zorgsectoren kan daarbij helpen. Uitwisseling van ervaringen tussen verschillende zorgsectoren kan daarbij helpen
  • Verbeter de kwaliteit van zorg in de context van samenwerking: uitwisseling van ervaringen tussen langdurige zorg en medisch specialistische zorg biedt inspiratie voor het denken over kwaliteit van zorg. In de langdurige zorg bijvoorbeeld is samen beslissen een continu proces, waarbij de zorggebruiker en naaste in overleg met de zorgverlener bekijken hoe de best mogelijke kwaliteit van leven kan worden gerealiseerd voor de zorggebruiker.
  • Haal inspiratie uit andere sectoren, zoals langdurige zorg of huisartsenzorg: doordat huisartsen en zorgverleners in de langdurige zorg de zorggebruiker vaak goed kennen, kunnen zij als geen ander informatie die de zorggebruiker nodig heeft bij het maken van een keuze voor een behandeling personaliseren. Op deze manier adviseren zij zorggebruikers bij het vinden van de best passende zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.