Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reinier de Graaf biedt leeftijdsspecifieke kankerzorg op maat

Het Reinier de Graaf ziekenhuis biedt patiënten met kanker tussen de 18 en 39 jaar leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling. De betrokken zorgprofessionals zijn speciaal opgeleid om jongeren met kanker optimaal te begeleiden.

Kankerpatiënten in de leeftijd van 18 tot 40 jaar (adolescents & young adults, afgekort tot AYA’s) horen niet meer op de kinderafdeling en komen terecht tussen medepatiënten die hun ouder of grootouder hadden kunnen zijn. Ze kampen echter met andere vragen: die gaan over studie, solliciteren of het stichten van een gezin.

Aansluiting met maatschappij

Verpleegkundig specialist oncologie Anja van Wijk ziet het als een verbetering van de kwaliteit van zorg dat jongvolwassenen in het Reinier de Graaf ziekenhuis terecht kunnen voor leeftijdsspecifieke zorg. “Ik zie regelmatig dat jongeren na de diagnose kanker de aansluiting met de maatschappij lijken te verliezen. Door heel gericht in te spelen op hun zorgbehoeften proberen we hun levenskwaliteit te verbeteren, zodat zij zo snel mogelijk weer in hun kracht komen te staan.”

Netwerk

Het AYA-zorgteam van het Reinier de Graaf werkt samen met het LUMC en is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk, dat is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken. Binnen het netwerk wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen, scholing gegeven aan AYA-zorgverleners en expertise gedeeld.

Steeds meer ziekenhuizen en zorgprofessionals uit de eerste lijn sluiten aan bij het netwerk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.