Kankerpatiënten in de leeftijd van 18 tot 40 jaar (adolescents & young adults, afgekort tot AYA’s) horen niet meer op de kinderafdeling en komen terecht tussen medepatiënten die hun ouder of grootouder hadden kunnen zijn. Ze kampen echter met andere vragen: die gaan over studie, solliciteren of het stichten van een gezin.
Aansluiting met maatschappij
Verpleegkundig specialist oncologie Anja van Wijk ziet het als een verbetering van de kwaliteit van zorg dat jongvolwassenen in het Reinier de Graaf ziekenhuis terecht kunnen voor leeftijdsspecifieke zorg. “Ik zie regelmatig dat jongeren na de diagnose kanker de aansluiting met de maatschappij lijken te verliezen. Door heel gericht in te spelen op hun zorgbehoeften proberen we hun levenskwaliteit te verbeteren, zodat zij zo snel mogelijk weer in hun kracht komen te staan.”
Netwerk
Het AYA-zorgteam van het Reinier de Graaf werkt samen met het LUMC en is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk, dat is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken. Binnen het netwerk wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen, scholing gegeven aan AYA-zorgverleners en expertise gedeeld.
Steeds meer ziekenhuizen en zorgprofessionals uit de eerste lijn sluiten aan bij het netwerk.